vrijdag 23 november 2018

Black Friday

Black Friday is de zoveelste gril, die van de overzijde van de oceaan onze cultuur komt "verrijken". De enigen, die er echt verrijkt door worden zijn de winkeliers.
Voor de schaatsers in de Leidse regio was het echt een Black Friday. De kater was groot, nadat de gemeente Alphen aan den Rijn gisterenavond definitief besloot om niet bij te dragen aan de 333-meterbaan in Leiden. En dat ondanks het aanbod van de Alphense schaatsclubs om 3 ton te betalen.
Als zelfs dat niet helpt om de coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks over de streep te trekken, dan is er sprake van absolute onwil, of er worden politieke spelletjes gespeeld.
Dat spel heet "Koehandel". Tijdens de formatie van een kabinet of een college van Burgemeester en Wethouders worden er middels geven en nemen afspraken gemaakt. Het bekendste voorbeeld hiervan was de afschaffing van de dividendbelasting, dat in geen enkel verkiezingsprogramma was terug te vinden, maar dat toch in het regeerakkoord kwam.
Ik ben er niet bij geweest, maar ik vermoed dat Nieuw Elan het niet meebetalen aan de 333-meterbaan heeft binnengehaald. Voor de andere coalitiepartijen is het daarna schier onmogelijk om onder deze afspraak uit te komen. Immers: afspraak is afspraak, ook al zijn de omstandigheden drastisch gewijzigd.
En zo lieten het CDA en GroenLinks zich gijzelen door de saboteurs van Nieuw Elan en kunnen we een veel duurzamere ijsbaan op onze buik schrijven.
Cruciaal in het debat van  gisterenavond was, dat de woordvoerder van het CDA na de aanvraag voor een hoofdelijke stemming, om een schorsing vroeg. De fractieleden van de coalitie hebben toen natuurlijk te horen gekregen, dat ze het niet in hun botte kop moesten halen om voor de motie te stemmen.....
Geloof dus niks van de wettekst, dat volksvertegenwoordigers zonder last of ruggespraak horen te stemmen.
Om 6 uur ging in Huize Breed de wekker. Met mijn vrouw fietste ik naar Leiden Centraal, waar we de trein naar Rotterdam namen. We hadden oppasdienst.
Welnu, Faas werkte als balsem voor de ziel. Na een wandeling met onze kleinzoon door de Hoogmadestraat en de Venniperstraat vertrok Faas naar dromenland.
Na het middageten nam ik de trein naar de Sleutelstad, waar ik 2 uur schaatsles ging geven in de Leidse IJshal, eerst voor de buitenschoolse sport en aansluitend voor de IJVL.
Daar de treinen zonder vertraging reden, was ik redelijk vroeg bij de IJshal en ging alvast inrijden. Op een gegeven moment reed ik met 1 andere schaatser op de baan tussen het eind van het vrij schaatsen en het begin van de schaatslessen: met Kazuki, de kleinzoon van mijn zus Tineke.
De familie Breed was dus goed vertegenwoordigd. Zou schaatsen dan toch in de genen zitten?
Maar zo ziet u maar weer: zelfs een Zwarte Vrijdag heeft zijn gouden randen!

Geen opmerkingen: