donderdag 13 december 2018

"Het is jouw serie..."

Momenteel beleven we een korte winterprik, waarbij de temperaturen aan de grond onder nul komen.
Dat lijkt gewoon, maar in 2018 is het dat niet.
2018 is dan ook het zonnigste jaar, dat ooit is gemeten.
In de frisse ochtendlucht fietste ik naar de Vondellaan, waar het vergeleken met dinsdag "rustig" was. Maar met een peloton van ruim 20 "Krasse knarren" hoor je mij niet klagen. Het ijs was in de Leidse IJshal trouwens prima. Mede door de lage temperaturen en de vrij lage luchtvochtigheid was het keihard en gleed het prima.
Werd er vorige week donderdag hard gereden, vanmorgen werd er af en toe nog een schepje bovenop gedaan. Dat kwam vooral tot uiting in het tweede blok van 20 rondjes. Het peloton kwam nauwelijks onder de 28 kilometer per uur en af en toe werd de 30 aangetikt. Ik reed 24 kilometer per uur en werd bijna op 2 rondjes gereden door het kopwerk van dit kwartet.
Daarvoor had ik de 5 kilometer in een redelijk vlak schema gereden met ieder rondje in 25 of 26 kilometer per uur. De oude diesel kan het nog.
Deze ochtend werd het meest gekarakteriseerd door de eerste serie van 20 rondjes. Ik had Aad Berg als eerste op kop gezet, gevolgd door Henk Distelvelt, die het niet na zal laten als hij de boel kan ontregelen. Aad reed mooi vlak met 24 kilometer per uur. Dat ging Koos van Schie niet snel genoeg. Hij ging er vandoor om een rondje te pakken.
Toen Aad zijn 5 rondjes had volgemaakt, vroeg hij aan Henk, of hij er al was.
Als antwoord kreeg hij te horen: "Het is jouw serie...."
Daar Henk er een handje van heeft om van zijn 5 rondjes kopwerk een zevenklapper te maken, volgde Aad zijn voorbeeld. Juist op het moment, dat Aad na 7 rondjes van kop af ging, werd hij ingehaald door Koos. Henk ging er als een speer achteraan. In nog geen 200 meter ging het tempo van 24 naar 29 kilometer per uur en werd het peloton uiteengerukt. Het peloton werd niet meer rustig.
Bij de koffie en de thee vertelde Henk een prachtig verhaal. Hij was als tegelzetter aan het werk in een huis, dat kennelijk opgeleverd snel moest worden.
De bouwer van het pand zei dwingend tegen hem: "Jongen, jij komt zaterdag werken!"
Henk hielp hem snel uit de droom: "Ik dacht het niet. Er ligt natuurijs. Ik ga lekker schaatsen!"
Ik zou dat ook doen!

Geen opmerkingen: