maandag 10 december 2018

Weerwoord

In december begin ik een vaste bezoeker van www.weerwoord.be te worden. Daarbij werd mijn blik direct getrokken door dit bericht.
De constatering, dat de kans op een Elfstedentocht dit jaar hoger is dan andere jaren, die durf ik wel te onderschrijven. Veel Elfstedentochten zijn verreden in jaren rondom een zonnevlekkenminimum en rond dit minimum zitten we nu.
Het leuke bij Weerwoord is, dat amateurmeteorologen met elkaar in discussie gaan en je zo op weerkundige artikelen komt, die je uit jezelf niet zo snel zult vinden.
Zo ook dit artikel met een grondige kansberekening op de kans, dat de Tocht der Tochten deze winter komt. Daarnaast kun je er de experimentele winterverwachting vinden over de maanden december, januari en februari.
Daarop is te zien, dat de winter een graad kouder gaat verlopen dan normaal. Dat klopt ook wel met de warmte op grote hoogte.
De kans op oostenwinden neemt daardoor toe. En daar moet de kou bij ons vandaan komen.
Wijs geworden door veel teleurstellingen in het verleden ga ik geen Elfstedentocht aankondigen. Daarvoor moet echt alles meezitten.
Maar schaatsen op de Vogelplas verwacht ik deze winter wel degelijk. Daarna zien we wel, wat Koning Winter nog meer voor ons in petto heeft.

Geen opmerkingen: