maandag 8 april 2019

Ongekende veranderingen rond de Noordpool

Op de site van de NOS staat een artikel over de ongekende veranderingen rond de Noordpool. Opvallend hierbij is, dat de veranderingen vooral groot zijn in de wintermaanden. Sinds 1971 zijn de temperaturen op jaarbasis met 2,7 graden Celsius gestegen, maar in het winterseizoen met 3,1 tegen 1,8 graden in de periode mei-september.
Zo kunnen warmere winters in het noorden ook leiden tot warmere winters bij ons. Dat strookt met mijn ervaring en die van veel schaatsers op natuurijs.
Zodoende zijn we tegenwoordig al blij met een paar dagen schaatsen op de Vogelplas, terwijl de grote winters in ons land van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. De Molen- en Merentochten zijn ook een schaars goed geworden.
Tot nu toe was het Noordpoolgebied door de kou een gesloten weersysteem.  Nu de temperatuur ten opzichte van de rest van het noordelijk halfrond minder afwijkt, bestaat de kans, dat de Polar Vortex vaker gaat splitsen.
Bron kaarten Michael Ventrice.
Vorig jaar hadden we dat eind februari, begin maart met een flinke koude periode. Dit jaar was de hoofdprijs voor Amerika. Wie weet zijn wij volgend jaar weer aan de beurt.

Geen opmerkingen: