In mijn jeugdjaren werd de huishoudschool in de volksmond gekscherend de Spinazie Academie genoemd. Toendertijd wisten we niet, hoe dicht we daarmee bij de waarheid zaten. Vorige week stuitte ik in Trouw op een interessant artikel onder het kopje "Popeye had gelijk: spinazie is krachtvoer".
Zweedse onderzoekers ontdekten, dat niet ijzer, zoals vaak werd verondersteld, maar nitraat voor sporters de meest werkzame stof is. Voor hun onderzoek, deels eerder gepubliceerd, kregen proefpersonen enkele dagen een nitraatpil, het equivalent van één bord spinazie. Vervolgens moesten ze fietsen op een hometrainer. Daarbij gebruikten ze minder zuurstof, dan wanneer ze een neppil zonder nitraat hadden geslikt, en hun prestaties werden beter.
"Een sporter die zich "suboptimaal" inspant, gaat er met extra nitraat zo’n 5 procent op vooruit", licht fysioloog Eddie Weitzberg toe vanuit Stockholm. "We weten nog niet of een topsporter die zich maximaal inzet ook beter gaat presteren, maar we vermoeden van wel. Dat zou interessant zijn, want een bord spinazie kun je moeilijk op de dopinglijst zetten."
De onderzoeker wil mensen nog niet aanraden om elke dag extra nitraat te eten. Daarvoor zijn de effecten op lange termijn te onzeker. Maar in de Popeye-formule, namelijk een bord spinazie vlak voor een zware prestatie, ziet hij geen kwaad.
En voor wie geen spinazie lust: er zit ook veel nitraat in andere bladgroenten, en zelfs in rode bieten.
Ik weet in ieder geval, dat ik vlak voor zware inspanningen macaroni met spinazie ga eten, want koolhydraten blijven natuurlijk onontbeerlijk. Ik ben benieuwd, hoe dit menu uit gaat pakken.
Wie had dat trouwens ooit kunnen denken: dat spinazie academisch onderzocht zou gaan worden?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten