maandag 26 maart 2012
50 jaar kunstijs
Nu het schaatsseizoen is afgelopen, is er meer tijd om boeken te lezen. Deze week moest ik op mijn werk de leestips maken: een kleine selectie uit de aanwinsten, die in "De Katwijksche Post" geplaatst wordt. Bij deze aanwinsten zat "50 jaar kunstijs" van schaatshistoricus Huub Snoep.
De flaptekst zegt dit: "Het is 50 jaar geleden dat de Jaap Eden-kunstijsbaan in Amsterdam in 1961 zijn poorten opende. Die eerste 400 meter-baan in Nederland luidde een nieuw schaatstijdperk in. De topschaatsers konden zich voortaan in eigen land gedegen op het seizoen voorbereiden; de tienduizenden schaatsliefhebbers hadden ’s winters voortaan tenminste vijf maanden ijs tot hun beschikking. En door de komst van kunstijs groeide Nederland in de afgelopen 50 jaar uit tot het sterkste schaatsland ter wereld."
De recensie, op grond waarvan bibliotheken hun boeken aanschaffen, luidt als volgt: "Dit onderhoudende boek is een ware geschiedschrijving geworden en beschrijft de enorme impuls die in Nederland aan het schaatsen is gegeven door de komst van vele overdekte 400 meter kunstijsbanen.
Onze toppers konden voortaan ook zomers dicht bij huis trainen. Er wordt teruggeblikt op het eerste internationale toernooi in ons land, de eerste televisiereportage met elektronische tijdwaarneming, de opkomst en successen van het damesschaatsen, de late erkenning van de sprint en de invoering van afstandskampioenschappen. Verder aandacht voor het mislukte profavontuur begin jaren zeventig van de twintigste eeuw, de revolutionaire ontwikkeling van kleding en materiaal, de introductie van wereldbekerwedstrijden en ploegenachtervolging, de opkomst van commerciele ploegen en de technieken om het ijs te verbeteren. Leuke wetenswaardigheden, waaronder overallstatistieken, staan in kaders geplaatst. In het tweede deel van het boek passeren 35 Europese, wereld- en Olympische kampioenen uit Nederland in korte stukjes de revue met hun palmares. Veel fraaie kleurenfoto's aanwezig. Kleine druk."
Kortom: een aanrader.
Huub Snoep schreef trouwens meer schaatsboeken, vaak als co-auteur, waaronder de klassieker "Het complete schaatsboek voor jong en oud", "Negentig jaar Elfstedentocht 1909-1999" en "Op smalle ijzers. Het ontstaan van het schaatstoerisme en de historie van de natuurijsklassiekers".
Als bibliothecaris kan ik maar een tip geven: lezen!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten