vrijdag 6 juli 2012
Ortlieb
Vanmiddag ben ik op de dag, dat bekend geworden was dat dichter Gerrit Komrij was overleden, na mijn werk met het oog op de komende fietsvakantie een tweetal grote Ortliebtassen wezen kopen. De canvastas beviel op zich prima, maar als je met de trein reist moet je formeel je tassen eraf halen. Ada had al 4 Ortliebtassen, ik had alleen twee kleine voorwieltassen en een stuurtas.
Thuis gekomen wierp ik tussen de bedrijven door een blik op de etappe van de Tour de France door de Champagne. Een etappe, die voor de zoveelste keer ontsierd werd door massale valpartijen.
En het lijkt wel of er een vloek op het Nederlandse wielrennen rust: wederom waren de renners van Rabobank en Vacansoleil het slachtoffer. Robert Gesink, Bouke Mollema, Steven Kruijswijk, Lieuwe Westra en Rob Ruijgh verloren minuten, terwijl voor Wout Poels voor de tweede maal op rij de Tour de France er al op zat voor zijn favoriete terrein bereikt was.
In de jaren '80 startte een man of 140 in de Tour: 14 teams van 10 renners. Volgens mij moeten ze weer terug naar dit aantal. Gezien het belang van ploegen om deel te kunnen nemen aan de Ronde van Frankrijk, is het geen optie om het aantal ploegen te beperken. De oplossing is heel simpel: er mogen voortaan nog maar 7 renners per ploeg aan de start verschijnen!
Behalve dat dit aantal veel veiliger is, is de kans op een massasprint kleiner en krijgen avonturiers meer kans. De sprintploegen hebben immers minder ploeggenoten om op te offeren voor het terughalen van ontsnapte renners en het aantrekken van de sprint. Dan krijgen eindelijk degenen, die nu 200 km voor Jan Doedel vooruit rijden, een kans om hun lef te verzilveren.
Als klap op de vuurpijl van deze tumultueuze sportdag, waarop Andy Murray zich als eerste Brit in 74 jaar plaatste voor de finale van Wimbledon, was er het bericht van de aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach.
De vorige keer was hen niet zo'n succes. Ierland uit, altijd lastig.
Het WK in Zuid-Korea en Japan konden we vergeten, het enige toernooi sinds 1988, waarop Oranje ontbrak. Maar gezien de staat van dienst van Van Gaal als clubtrainer kan er ook zomaar een wereldkampioen uit Brazilië terugkeren naar Amsterdam.
Bij Louis van Gaal is alles mogelijk. Maar één ding is zeker: saai zal het niet worden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten