Via de weersite weerwoord stuitte ik op een zeer interessant artikel over de oorzaak van koude winters. Dit zou blijkens onderzoekers samenhangen met een verminderde activiteit van de zon, die zich zou uiten in minder zonnevlekken.
Er is een soort cyclus van 11 jaar van zonneminimum naar -maximum en weer terug. In de tijd van weinig zonnevlekken zou de kans op een koude winter veel groter.
Tijdens een zonnvlekkenminimum is er vaak wekenlang geen vlek te zien, tijdens een maximum zijn het er honderden. Hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe actiever de zon is. Na een behoorlijk lang zonnevlekkenminimum, dat tot ongeveer 2009 duurde, bevinden we ons nu in een periode, waarin langzamerhand weer wat zonnevlekken te zien zijn.
Het leuke van het onderzoek op kennislink is, dat het een vorig jaar gepubliceerd onderzoek betwist. Wetenschapsbeoefening pur sang. Of om het in dit kader kernachtiger en meer toepasselijk te zeggen: woord en weerwoord.
Ik verwijs u graag naar het artikel "Oorzaak koude winters onder vuur".
Het blijft in Nederland wat dat aangaat ieder jaar weer spannend: komt er natuurijs of niet?
En ondertussen wachtten we de onderzoeken naar het aantal zonnevlekken en haar relatie met onze winters vol belangstelling af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten