woensdag 25 maart 2015

British Longtrack Championships


In Groot Brittanniƫ zijn er helaas geen 400-meterbanen. Britse langebaanschaatsers moeten daarom naar Nederland uitwijken om te schaatsen. Dankzij de hulp en medewerking van KNSB Gewest Zuid-Holland en van "De Uithof" hebben zij al een aantal jaar kunnen trainen en deelnemen aan wedstrijden.
Het seizoen 2014-2015 wordt nu afgesloten met het allereerste Britse Kampioenschap. Dit vindt plaats op zaterdag 28 maart in "De Uithof". Het wordt een evenement waaraan naast de Britse schaatsers ook schaatsers uit Denemarken en het Gewest Zuid-Holland deelnemen. De start is om 10:00 uur.
Zelf ben ik helaas verhinderd door een extra repetitie van de Leidse Koorprojecten, maar ik wil het bij deze volgaarne onder uw aandacht brengen.
Wie aanwezig wil zijn, moet nog wel even oefenen op "God save the Queen".

Voor je het weet zing je "God shave the Queen"....

Dat Groot-Brittanniƫ op schaatsgebied ietwat achterloopt blijkt uit de lijst van nationale records bij het langebaanschaatsen. Onder het kopje Verenigd Koninkrijk zie je tijden staan die stammen uit 1979 en 1980 op de 1500 en 3000 meter bij de Dames. Pardon, Ladies.

Wat dat aangaat doen de Britse shorttrackers het een stuk beter. Zo goed, dat de Engelse shorttrackkampioen Wilf O'Reilly een aantal jaren bondscoach van Nederland was in deze discipline.

Het blijft natuurlijk belachelijk, dat in zo'n rijk land als Engeland nergens een 400-meterbaan te vinden is, terwijl voor de Premier League bijna 7 miljard euro wordt betaald voor alleen al de televisierechten. Daar zakt je broek van af.

Een ijsbaan als in Hoorn of Breda is voor 16 miljoen euro te bouwen, een schijntje van het bedrag dat in het Engelse voetbal omgaat.

Nog afgezien van het weer zijn de mogelijkheden om aan de overkant van de Noordzee op natuurijs te kunnen schaatsen uitermate beperkt, zodat een natuurlijke aanwas er niet in zit. Daarom is een 400-meterbaan van levensbelang om het schaatsen in Engeland letterlijk op de kaart te zetten. De in Nederland woonachtige Ken Ainsworth laat zien, dat Britten net zo bevattelijk voor het schaatsvirus kunnen zijn als Nederlanders, dus daar kan het ontbreken van de eilandbewoners bij de Europese en de Wereldkampioenschappen niet liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten