In de sport is het een gevleugelde uitdrukking geworden: "Zijn Waterloo vinden". Dit betekent, dat je definitief verslagen wordt.
Zo verloor mijn eigen voetbalclub DIOS uit Nieuw-Vennep, toen ze in de jaren '60 net gepromoveerd waren naar de 1e klasse van de Haarlemse Voetbalbond in hun eerste of tweede uitwedstrijd in die klasse met maar liefst 10-1 van....Waterloo!
Napoleon Bonaparte leed vandaag 200 jaar geleden bij de Slag bij Waterloo een zware nederlaag, waarmee een einde kwam aan 2 decennia aan overheersing van Europa.
Nu was dit niet de eerste nederlaag, die Napoleon geleden heeft. In 1812 mislukte zijn veroveringstocht in Rusland volledig. Dit heeft geleid tot een paar klassiekers. Om te beginnen "Ouverture 1812" van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, waarbij het Franse en het Russische volkslied als het ware vechten om de overwinning.
Een andere Russische grootheid schreef een epos over de strijd tussen de Fransen en de Russen. In mijn ogen is "Oorlog en vrede" van Leo Tolstoj een fascinerend boek, dat iedereen gelezen moet hebben.
Ook andere artiesten werden hierdoor geïnspireerd, zoals de Ierse folkgroep "The Chieftains", die met "Bonaparte's Retreat" hun meesterwerk afleverden.
Ook andere muzikanten gingen met het thema "Bonaparte's Retreat" aan de haal.
De bijnaam van Napoleon was "De kleine keizer". Dit is ook de titel van het zeer lezenswaardige boek, dat Martin Bril over Napoleon heeft geschreven.
Na de Volkerenslag bij Leipzig, die leidde tot de verbanning van Napoleon naar Elba, vond hij 2 eeuwen geleden zijn Waterloo bij Waterloo.
Wat vrijwel onbekend is, is dat in Nederland tot de bezetting door de Duitsers in mei 1940 op 18 juni Waterloodag werd gevierd. Het was eertijds dus de voorloper van Bevrijdingsdag.
In de muziek komt Waterloo terug in diverse liedjes, zoals "Waterloo Sunset" van "The Kinks".
Maar het meest bekend is "Waterloo" van "ABBA". Op het Eurovisie Songfestival in 1974 beleefden ze met dit nummer hun internationale doorbraak. Hun zegetocht.
Zo zag Waterloo er in het echt uit.
Wie dacht, dat het daarna definitief afgelopen was met Napoleon, die had het mis. Een halve eeuw later heerste Napoleon III over Frankrijk. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Napoleon XIV.
Maar het allerleukste moet nog komen. De Belgen hadden de euvele moed opgevat om dit standbeeld in Waterloo op een herdenkingseuromunt te zetten.
De Fransen hebben dit, 2 eeuwen na dato, weten te voorkomen....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten