woensdag 2 september 2015

Zomer vol uitersten

Gisteren is de meteorologische herfst begonnen. Het weer hield zich hier helemaal aan. Deze week is het gewoon herfstachtig. Tegelijk met het begin van de herfst kun je allerhande overzichten zien. De koppen zijn eensluidend: een zomer vol uitersten.
Dit is ook de kop op de site van het KNMI:
"De zomer van 2015 zat vol tegenstellingen en snelle wisselingen. Hitterecords en tropische nachten, koele dagen met vorst aan de grond, droogte en wateroverlast, windstille dagen maar ook een zware storm.

Uitzonderlijk was de zware storm op 25 juli. Het regende langdurig en de wind bereikte in IJmuiden windkracht 10. Dat is heel uitzonderlijk in juli. De zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur hebben in het hele land schade aangericht vooral doordat de bomen vol in blad stonden. Het KNMI gaf voor de kustprovincies code rood af.
Extreem was ook de hitte op 2 juli. In Maastricht werd het 38,2 graden. Deze hoort tot de hoogste waarden ooit in Nederland gemeten. Het landelijk hitterecord blijft 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld.
Van 30 juni tot 5 juli was er een hittegolf, een periode van minimaal vijf opeenvolgende zomerse dagen waarvan er minstens drie tropisch zijn. Tijdens de hittegolf bleef het ook ’s nachts lang warm met temperaturen tussen 20 en 25 graden.

Maar na de hittegolf werd het koel en wisselvallig met in de nacht van 9 op 10 juli zelfs vorst aan de grond in Twente. Dat was in ruim 30 jaar in juli niet gebeurd. Juli eindigde ook koel, maar begin augustus werd het weer volop zomers. Augustus hoort zelfs bij de tien warmste maanden sinds het begin van de metingen.
Maar ook in de laatste zomermaand waren de tegenstellingen groot. Midden augustus was het een aantal dagen koel en nat, maar de warmte keerde op 20 augustus weer terug. Deze warmte leidde echter vooral op de laatste twee dagen van augustus tot forse onweersbuien met veel bliksemontladingen, lokaal hevige regen en grote hagelstenen. Plaatselijk viel er meer dan 50 mm in een etmaal. In Nieuwendijk viel op 31 augustus 97 mm, een uitzonderlijk grote hoeveelheid binnen 24 uur.
Terwijl de zomer in juni droog begon, waren juli en augustus nat. De laatste zomermaand was het natste met landelijk 131 mm tegen 78 mm normaal. Gemiddeld over Nederland viel de afgelopen drie maanden 255 mm regen tegen 225 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010).
Toch was de zomer 2015 ook warm en zonnig. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 17,5 graden tegen 17,0 graden normaal. En de zon was vaker te zien dan normaal in de zomer. Gemiddeld over het land scheen de zon 684 uur tegen 608 uur normaal. Vlissingen was met 708 uur de zonnigste plaats."

Nu hebben weerpatronen namelijk de neiging om zichzelf nog wel eens te herhalen. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om een winterverwachting te maken. Dat deed ik vorig jaar echter ook in september en gek genoeg zat ik toen veel dichter bij de waarheid dan bij mijn definitieve winterverwachting in december.
Vergeleken met het extreem warme 2014 is 2015 qua temperaturen een redelijk normaal jaar geworden. Dit heeft als grote voordeel, dat het water minder warm is, hetgeen gunstig is voor de vorming van natuurijs.
Zoals uit het bovenstaande KNMI-overzicht blijkt, is het weer wel zeer grillig geweest in de afgelopen kwartaal. En dat na een koele, maar droge en zonnige lente.
Mijn zeer voorlopige winterverwachting is derhalve ook, dat we het grillige weer, dat we deze zomer gezien hebben, in de winter terugkrijgen, waarbij koude en warme periodes elkaar met grote regelmaat opvolgen. Een kwakkelwinter dus, maar wel eentje, waarbij korte flink koude periodes er voor zorgen, dat we op ondiepe wateren kunnen schaatsen.

Het zal in mijn ogen een winter worden als 2002-2003. Toen waren de korte schaatsperiodes keurig verdeeld over de maanden december, januari en februari.
Ik hoop u komend winter schaatsend op de Vogelplas tegen te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten