dinsdag 31 mei 2016

De marathonrevolutie

Deze week werd ik door een van mijn dochters getipt over "De marathonrevolutie" van Stans van der Poel en Koen de Jong.

Hoewel ik zelf nog van de oude school ben van kilometervreten, wil ik jullie toch het persbericht rond het uitkomen van dit boek onthouden.

Korte marathontraining blijkt effectiever en gezonder

ROTTERDAM, 30 mei 2016 – Het is niet meer nodig om voor een marathon lange duurlooptrainingen te volgen van 30 kilometer of langer. Marathonlopers die een kort trainingsschema volgen, bereiken gemiddeld zelfs sneller de eindstreep. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 3100 lopers, uitgevoerd tijdens de marathon van Rotterdam vorige maand.
In totaal deden 3100 marathonlopers mee aan het onderzoek. Honderd van hen hadden tijdens de training voor de marathon van Rotterdam een 14-kilometerschema gevolgd. De overige 3000 lopers bevonden zich in de controlegroep. Zij trainden veelal tussen de 15 en 30 kilometer ter voorbereiding op de duurloop.

Revolutionair
Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat de 100 duurlopers die korter trainden voor de marathon, gemiddeld significant sneller de finish bereikten en minder verval vertoonden tijdens de wedstrijd dan de 3000 deelnemers uit de controlegroep. Volgens inspanningsdeskundige Stans van der Poel bevestigen de onderzoeksresultaten een revolutionaire verschuiving in trainingsvoorschriften voor een marathon.

Trainingsschema
Van der Poel verrichtte jarenlang onderzoek naar inspannings-(over)belasting bij professionele atleten en amateurs. Op basis daarvan ontwikkelde ze een trainingsschema waarmee lopers zich met duurlopen van maximaal 14 kilometer verantwoord voorbereiden op een marathon. Het trainingsschema werd vorig jaar gepubliceerd in haar boek 'De Marathonrevolutie', dat ze samen schreef met sportcoach Koen de Jong.

Minder blessures
Behalve meer snelheid en minder verval zorgen kortere trainingsschema's ook voor minder blessures volgens Van der Poel. Met name bij de groeiende groep amateurlopers die langer dan 3 uur doen over de marathon. "Hun hersteltijd duurt veel langer dan bij professionele atleten", zegt ze. "Bovendien hebben hun banden, pezen en kraakbeen maanden nodig om te herstellen."

Bucket list
"Door specifiek te trainen op een persoonlijke marathonhartslag, in plaats van lange duurlopen, neemt het aantal blessures af", vervolgt Van der Poel. Bij steeds meer mensen staat meedoen aan een marathon op hun 'bucket list'. Marathons worden drukker bezocht: in 2000 liepen 8828 mensen de marathon van Rotterdam uit. Dit jaar bereikten 12814 deelnemers de eindstreep.

Doe er uw voordeel mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten