zondag 25 september 2016

Sportvoeding

Afgelopen dinsdag werd er in de Leidse IJshal een lezing gegeven over Sportvoeding door Eline Blom van "Healthy Life Lab".

Ik had beloofd om er inhoudelijk op terug te komen. Bij deze.
De basis van de sportvoeding is niet anders dan die van de gewone voeding. We beginnen bij de eiwitten als bouwstenen. Eiwitten zitten in brood, melk, melkproducten, vlees, peulvruchten, eieren en vis. Als je te weinig eiwitten gebruikt en je blijft toch sporten, dan zal het lichaam de spieren afbreken. Omgekeerd kun je ook teveel eiwitten naar binnen werken.

Onmisbaar als brandstof zijn de koolhydraten. Denk daarbij aan brood, pasta, rijst, aardappelen en fruit. Suikers hebben dezelfde werking, maar missen de vitaminen, mineralen en vezels.

Vetten hebben niet zo'n goede naam, doch zij zijn onontbeerlijk als energiebron en als leverancier voor de vitamines A, D, E en K. Vitamines bijslikken is in het algemeen niet nodig. Alleen vitamine D kan in het winterseizoen raadzaam zijn.

Daar eerst de koolhydraten gebruikt worden, is het raadzaam niet te veel vet te eten en dan nog het liefst onverzadigd vet. Dit verlaagt het cholesterolgehalte. Onverzadigd vet zit vooral in plantaardige oliƫn, avocado, noten en vis.

Daarnaast is voldoende drinken zelfs de eerste voorwaarde voor goede prestaties. Een vochtverlies van 1% kan al leiden tot mindere prestaties, terwijl je pas dorst krijgt bij 2% vochtverlies. Het is daarom beter om wat te drinken voor en na het sporten. Sport je langer dan een uur, drink in dat geval ook tussentijds. Water is een goede dorstlesser.

Daarnaast zijn er 3 soorten sportdranken met verschillende koolhydraatgehaltes.
Hypotone dranken bevatten een minder geconcentreerde oplossing dan dat ons lichaam heeft, lager dan 6 gram koolhydraten per 100 gram.
Bij isotone dranken is de totale stoffenconcentratie in de drank bij benadering hetzelfde als de stoffenconcentratie in het lichaam. Ze bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 gram. Isotone dranken worden sneller in ons lichaam opgenomen dan hypotone dranken.
Hypertone dranken bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 gram en worden vooral gebruikt voor na het sporten of tijdens het sporten wanneer er koude omstandigheden zijn en er weinig sprake is van vochtverlies.

Wanneer je zweet, verlies je voor het grootste deel vocht, maar naast dat is er ook een verlies aan zouten. De isotone en hypertone sportdranken zijn bedoeld om dit verlies aan zouten, mineralen en glucose aan te vullen.

Sportgellen zijn erg krachtig en worden daardoor voornamelijk door sporters gebruikt. Ze leveren een snelle verhoging in je bloedsuikerspiegel en houden het glucoseniveau vast tot wel 45 minuten tijdens de training/wedstrijd. Handig voor duurevenementen als marathons, lange fietstochten of wielerwedstrijden en (Alternatieve) Elfstedentochten. Energierepen hebben dezelfde werking, maar daar moet je op kauwen.

De avond werd afgesloten met de vraag, of het goed was om na het sporten een biertje te pakken voor de vochtcompensatie. Dit kan, zeker als je eerst wat anders gedronken hebt en het alcoholpercentage niet hoger is dan 5%.
Wie behoefte heeft aan een advies op maat over Sportvoeding kan mailen naar info@healthylifelab.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten