maandag 29 november 2021

Sport in coronatijd

Sport en corona is een ongelukkige combinatie. Telkenmale is de sport één van de eerste sectoren, die het kind van de rekening is, terwijl sporten zwaarlijvigheid tegengaat, één van de risicofactoren, die ervoor zorgen, dat een coronabesmetting ernstiger kan worden en tot ziekenhuisopname kan leiden. 

's Middags om 17.00 ligt vanaf dit weekeinde alle sport plat. Ja, je kunt in het donker gaan hardlopen of fietsen, maar het weer nodigt daar niet echt toe uit.

Net nu de sport weer een beetje begint op te krabbelen van de eerdere lockdowns, gooit de informele avondklok roet in het eten. Sportclubs kunnen ineens bijna niet meer trainen.
Zelf geef ik driemaal per week schaatslessen aan kinderen in de Leidse IJshal. Daar zij 's middags op school zitten, kunnen de trainingen pas op zijn vroegst om 4 uur beginnen. Mijn trainingsuren zijn door deze maatregel ineens letterlijk gehalveerd. En dan valt het voor mij nog mee. De reguliere trainingen voor volwassenen vervallen helemaal!

Ik citeer: Het stopzetten van de amateursport na 17.00 uur is een van de coronamaatregelen, maar beweging is juist onmisbaar is om de weerbaarheid tegen het coronavirus te vergroten, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en lid van adviesorgaan Nederlandse Sportraad. "Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt. Daarmee ben je vatbaarder voor het coronavirus."


Op de korte termijn zal de regering ongetwijfeld succes boeken, hoewel in mijn ogen op dit moment het sluiten van de scholen meer zoden aan de dijk zou zetten.

Op de wat langere termijn zal de georganiseerde sport grote schade van dit trainingsverbod ondervinden. Bij de IJVL hebben we op vrijdagavond een grotere groep kinderen, dan we het laatste decennium hebben gehad. Vermoedelijk kunnen we pas na de Kerstvakantie weer schaatsen met de kinderen, en dan moeten we het uur van de Buitenschoolse sport op vrijdagmiddag krijgen.
Normaal gesproken stromen er altijd kinderen van deze kennismakingscursus van 10 schaatslessen door naar de IJVL. Door deze knik in het rooster zou deze doorstroming wel eens kunnen stokken.

En dit is voor het tweede jaar op rij!

Het positieve effect van de natuurijsperiode in februari kan zo teniet gedaan worden. Misschien kan het RIVM, dat de regering adviseert over de te nemen maatregelen, haar eigen rapport over Bewegingsarmoede weer eens uit de la halen. De georganiseerde sport in Nederland raadt het RIVM aan om hoofdstuk 2 over "Bewegen en gezondheid" te herlezen, voordat zij een advies uitbrengt. Met name 2.2 en 2.3 zijn zeer interessant.

De conclusie "Bewegingsarmoede: een volksgezondheidsprobleem" zou dan leiden tot de aanbeveling, dat heel Nederland na 17.00 op slot gaat, behalve de actieve sportbeoefening!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten