dinsdag 19 december 2023

Ierse vrouw


Op Nu.nl stond een bericht over een Ierse vrouw, die ervoor gezorgd had, dat in 1944 D-day een dag werd uitgesteld.

Maureen Sweeney is op honderdjarige leeftijd overleden.

De Ierse voorspelde in juni 1944 een zware storm boven de Atlantische Oceaan. Daardoor werd de geallieerde invasie van het door nazi-Duitsland bezette Frankrijk (D-day) met een dag uitgesteld tot 6 juni.

De destijds 21-jarige Sweeney werkte in 1944 samen met haar man Ted bij de Ierse kustwacht. In aanloop naar de geallieerde invasie van Normandië hielden ze de weersomstandigheden in de gaten. Op 3 juni voorspelden ze dat er vanaf de Atlantische Oceaan een storm aan zat te komen.

De Amerikaanse opperbevelhebber Dwight Eisenhower had 5 juni gekozen als dag voor de invasie van Normandië. Er waren maar een paar geschikte dagen per maand vanwege de getijden, het weer en de stand van de maan. Door de voorspelling van Sweeney werd besloten om te wachten op beter weer en de invasie een dag uit te stellen.

Sweeney kreeg gelijk, want op 4 en 5 juni maakten de weersomstandigheden een invasie onmogelijk. De woelige zee had het voor schepen en amfibische voertuigen onmogelijk gemaakt de kust te bereiken. De harde wind en laaghangende bewolking hadden ervoor gezorgd dat vliegtuigen en parachutisten hun landingsplek niet konden zien.
Op de vroege ochtend van 6 juni kwamen geallieerde soldaten vanaf de zee aan op het strand van Normandië. Daar vochten ze zich een weg door de Duitse verdediging. In de nachtelijke uren waren al talloze parachutisten boven Normandië gedropt.

Na D-day drongen de geallieerde troepen de Duitsers steeds verder terug in West-Europa, terwijl het Rode Leger vanaf het oosten oprukte. Nog geen jaar later was nazi-Duitsland verslagen en eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. Overigens is D-day een bijnaam voor de eerste dag van de invasie, die eigenlijk Operatie Overlord werd genoemd.

Dit cruciale uitstel zorgde ervoor, dat de geallieerden op een relatief rustig moment na een zware storm voet konden zetten, wordt ook besproken in het standaardwerk "De langste dag" van Cornelius Ryan.  Dit boek is als "The longest day" verfilmd.

Wie "De langste dag" gelezen heeft, weet dat de invasie in Normandië makkelijk had kunnen mislukken. Werkelijk alles zat mee. Je moet er niet aan denken, hoe Europa en ons leven eruit had gezien, als de landing op de Franse stranden gestrand was...
We kunnen Maureen Sweeney niet dankbaar genoeg zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten