donderdag 1 september 2011
Natte zomer
Het is nu officieel bekend gemaakt door het KNMI: we hadden de natste meteorologische zomer sinds 1906.
Gevoegd bij het droogterecord, dat dit voorjaar gevestigd werd, kun je toch wel spreken van een zeer uitzonderlijk jaar. Door de bank genomen kom je zo wel aardig bij het meerjarengemiddelde uit, maar dat zegt natuurlijk niet zo veel.
Wat zegt dit voor de komende winter?
Daar is het nu nog redelijk vroeg voor. Toch wil ik een kleine vingerwijzing plaatsen naar 2 jaren, die hetzelfde patroon vertoonden: 1993 en 1996. In beide gevallen was er sprake van een zeer droog voorjaar en een natte zomer. Welnu: zowel de winter van 1994 als van 1997 gaf een natuurijsperiode.
Na enorme wateroverlast in december 1993 konden we in 1994 ongeveer 12 dagen de ijzers onderbinden op natuurijs en in 1997 plusminus 21 dagen, met daarbij de befaamde Elfstedentocht!
Kortom: er gloort hoop, ook al weet ik drommels goed, dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Maar het weer is dit jaar dusdanig extreem, dat het mij niet zou verbazen, als er ergens een periode met extreem koud weer te voorschijn zou komen....
Leuke tegel ook.
BeantwoordenVerwijderenDag Bert,
BeantwoordenVerwijderenInderdaad heb ik ook die conclusie getrokken dat nat een koele en natte zomer een koud winterperiode is te verwachten. Volgens mijn Vogezensysteem zal dit jaar de wind pas rond de Kerstdagen in kunnen vallen dus niet zo vroeg als vorig jaar die ik ook goed voorspelde. Alleen kan ik met dit systeem helaas niet over de grens voor het volgende jaar kijken en moet ook eerst het weer op 2e Kerstdag afwachten. Vorig jaar begon het op die dag te dooien en vielen er wat regenbuien waarmee ik al de conclusie trok dat het met de winter was gebeurd. We hebben dan ook gezien dat er niets meer van de winter terecht kwam. Het wordt dus spannend wat het dit keer gaat worden, maar gezien het verloop van deze zomer is er goede hoop op een koude winter. Daarbij komt dat ik koud winterweer verwacht met de Kerstdagen. Het zeewater voor onze kust is niet verder gekomen dan 18 graden dus die temperatuur hebben we al mee. We hebben al eens meegemaakt dat die in september zelfs nog ruim boven de 20 graden was en er volgde een flutwinter. Ook was toen de Oostzee erg warm en dat is nu ook niet het geval geweest. De afkoeling kan dus sneller op gang komen. We gaan het de komende tijd allemaal zien wat het wordt Bert.
Groetjes van Bas Schijff