maandag 14 december 2015
Klimaatakkoord
Het zal niemand ontgaan zijn, dat de afgelopen twee weken in Parijs een klimaattop gehouden is.
Dit mondde zaterdagavond uit in een klimaatakkoord, dat redelijk positief is ontvangen.
Op zich is het natuurlijk een prestatie van formaat om 195 landen überhaupt op één lijn te krijgen. Er zijn nu een hoop fraaie intenties uitgesproken, die de gemiddelde temperatuur op aarde nog met maximaal anderhalve tot twee laat stijgen. Dat dit voor natuurijsschaatsers funest is, staat buiten kijf.
Nu hebben we het constant over het broeikaseffect, maar op www.weerwoord.be kwam ik vorige week een interessante discussie tegen.
"Ik heb een keer een televisieprogram gezien, daar gaven deskundige aan dat in een broeikas het boven in de kas net onder het glas het meeste opwarmt. Dus de opwarming hoog in onze atmosfeer zou daar het meest moeten zijn bij een broeikaseffect, alleen het tegenovergestelde gebeurt het wordt daar gemiddeld eerder wat kouder, en dat bevreemde die deskundige...."
Hierop antwoordde weerman Ben Lankamp: "Dit laat goed zien waarom het woord "broeikaseffect" ongelukkig gekozen is. Je zou (in het kader van CO2-opwarming) beter kunnen spreken van dekenwerking. De deken die over de aarde ligt, wordt dikker en dikker, en isoleert de warmte (houdt je steeds warmer) in de onderste luchtlagen, waardoor het buiten de deken (in de stratosfeer) verder afkoelt. Een broeikas werkt heel anders: daarin wordt opstijgende warme lucht, ten gevolge van convectie, tegengehouden. Daar is inderdaad de warmste lucht bovenin te vinden."
Ik vond het een mooie en mijns inziens betere omschrijving van de toch nog verdere opwarming van het klimaat. En deze maand is het wel een erg dikke deken.
De kans, dat we in 2015 nog op natuurijs komen, is vrijwel nihil. Ook al verwachtte ik een winter met af en toe een paar dagen schaatsijs, de afgelopen maand slaat echt alles.
Wat dat aangaat was het weer rond de mislukte klimaattop van Kopenhagen een stuk beter!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten