donderdag 27 februari 2020

Klimaatavond

Gisterenavond was in "Naturalis" een avond over de klimaatverandering. Deze avond was georganiseerd door de Leidse afdelingen van GroenLinks en de PvdA. De sprekers waren Benjamin Sprecher en Maarten Schrama van de Universiteit van Leiden.
Het was de eerste keer sinds de verbouwing van "Naturalis", dat ik dit natuurhistorisch museum bezocht. Het gezegde "Het kost wat, maar dan heb je ook wat" is volledig op "Naturalis" van toepassing.
Tussen de buien door fietste ik naar het museum. Februari is een kletsnatte maand geworden, waarin al 2 keer zoveel regen is gevallen als normaal.
De winter als geheel is 3,5 graden te warm!
Al in 1896 berekende de Zweed Svante Arrhenius het effect van CO2 op het broeikaseffect. Deze berekeningen wijken nauwelijks af van hetgeen we nu met de modernste middelen kunnen berekenen.
Na de visuele weergave van het effect van broeikasgassen werd vanuit wetenschappelijk oogpunt met een kritische naar de klimaatverandering gekeken. Over het uitgangspunt, dat de aarde opwarmt, daarover bestaat geen verschil van mening. Des te interessanter was het onderdeel over de oplossingen.
Een van de genoemde oplossingen zou kernenergie zijn. Wil je een kerncentrale bouwen, dan ben je minstens 10 jaar verder en het is peperduur. Wat weinig mensen weten, is dat kerncentrales niet te verzekeren zijn. Geen verzekeringsmaatschappij is bereid of in staat om de schade van een groot kernongeval te kunnen dragen.
Thoriuncentrales en kernfusie bevinden zich nog in een dusdanig pril stadium van wetenschappelijk onderzoek, dat hier op zijn vroegst rond 2050 enig effect van te verwachten is.
Duitsland heeft een jaar of 10 geleden het voortouw genomen met de Energiewende. Doordat onze oosterburen te maken kregen met veel schommelingen in het net door het soms zeer variabele aanbod van zonne- en windenergie, hebben zij voor de rest van de wereld een antwoord op dit probleem weten te vinden.
Wel kregen ze te maken met de wet van de remmende voorsprong. Duitsland staat vol met windmolens, die beduidend minder opleveren dan de hedendaagse.
Andere aspecten, die aan de orde kwamen waren onder andere de zeespiegelstijging. In Europa krijgen we gek genoeg de meeste last van het smelten van Antarctica. Dit zal voor het noordelijk halfrond meer effect hebben dan voor het zuidelijk halfrond.
De biodiversiteit kwam ook aan de orde. Deze kachelt hard achteruit. Veel planten en dieren kunnen de stijgende temperaturen niet bijhouden. Daarvoor gaat de noordelijke migratie van hun soort niet snel genoeg.
Een andere noordelijke migratie kan ook het gevolg zijn. In de subtropen kunnen grote delen van het landoppervlak onleefbaar worden door de stijgende temperaturen. Vele miljoenen mensen zullen dan noordwaarts trekken. De migratiestromen, die nu al tot problemen leiden, zijn een schijntje van wat ons te wachten kan staan.
Het is al met al geen vrolijk verhaal, maar wel heel leerzaam. Winters met natuurijs zullen schaarser worden. Nog schaarser. We moeten dus in actie komen, voordat er kantelmomenten in het klimaat komen, zoals het vrijkomen van methaangas in de permafrost, die de temperatuurstijging versnellen. De tijd is krap, maar we zijn nog niet te laat. Het is wel alle hens aan dek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten