Het kan toeval zijn, maar met de komst van Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid komt Leiden in last. Het begon al met de concentratie van de kinderhartchirurgie bij een tweetal academische ziekenhuizen in Nederland. De keuze viel op het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC in Utrecht. De voormalige minister Hugo de Jonge kwam hiermee naar buiten.
Na veel protest van het LUMC in Leiden en het UMCG in Groningen werd een advies aangevraagd door de Nederlandse Zorgautoriteit, dat met een helder advies kwam: de NZa raadt de centralisatie van de kinderhartchirurgie af!
Desondanks zet minister Kuipers de concentratie door. De minister kondigde op de radio aan, dat als de ziekenhuizen er op 1april niet uit komen, hij de knoop door zal hakken. Nou, dan weet ik de uitslag al. Dan kan in Rotterdam en Utrecht de vlag uit, want een lobby vanuit deze steden zorgde ervoor, dat het LUMC en het UMCG de boot gaan missen.
De directeur van het Erasmus MC was toendertijd Ernst Kuipers. Inderdaad, de huidige minister!
In andere landen noem je zoiets vriendjespolitiek, maar ja, dat komt in Nederland niet voor....
Dat met het verdwijnen van de kinderhartchirurgie het hart wordt weggesneden uit het Willem-Alexander Kinderziekenhuis zal de minister van Volksgezondheid een rotzorg zijn. Zijn lobbywerk is geslaagd en daar draait het in onze lobbydemocratie om.
Als simpele leek denk ik trouwens, dat het probleem van de ingewikkelde hartoperaties is op te lossen, door alle kinderhartafdelingen samen te laten werken bij de operaties zoals Amsterdam en Leiden in Cahal. Zo kan iedere chirurg de vaardigheden op peil houden en kunnen alle afdelingen behouden blijven. Voor de geografische spreiding wel zo prettig.
Daarover gesproken: ik had vorige week toevallig een gesprek met een 18-jarige in de Leidse IJshal. Hij vertelde me, dat hij zijn leven aan de kinderhartchirurgie in het LUMC te danken had. Als baby is hij van een hartafwijking afgeholpen: "Anders was ik er niet meer geweest!"
Als minister Kuipers zo nodig daadkracht wil tonen, laat hij dat dan doen door zich in te zetten voor een doorstart van het onlangs failliet verklaarde InnoGenerics in Leiden. Nieuwsuur van 16 januari besteedde er ook aandacht aan. Dit stuk begint na 27 minuten.
Bij het begin van de coronacrisis wilde Nederland was het beleid, om minder afhankelijk te worden van China en India, waar 90% van onze medicijnen vandaan komen. Dat schiet lekker op, als je de enige Nederlandse fabriek van generieke medicijnen failliet laat gaan.
Nederland heeft de laatste jaren heel wat excuses aangeboden voor ons koloniale verleden. Mij dunkt, dat het zich ook eens druk zou maken over het Chinese en Indiase medicijnenkolonialisme.
Hier ligt een schone taak voor minister Ernst Kuipers, die wel spoed verlangt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten