Dit hield in, dat hij het weer van Tweede Kerstdag tot Driekoningen goed onder de loep nam en dan voor iedere maand een dag nam. Tweede Kerstdag was januari, 27 december februari en dat ging zo door tot en met 6 januari, aan de hand waarvan het weer in december werd bepaald.
Gekeken werd, hoeveel neerslag er viel, of de zon vaak scheen en op welk moment de weersomslagen waren. Daarnaast was de wind in de bovenlucht, op zo'n kilometer hoogte, bepalend voor de windrichting in de desbetreffende maand.
Wat dat aangaat zal 2019 totaal anders verlopen van het recordzonnige en daardoor zeer warme 2018. De bewolking gaat overheersen, zonder dat het een nat jaar gaat worden. Dit houdt tevens in, dat de temperaturen gematigd zullen zijn met weinig uitschieters naar boven of naar beneden.
Kortom, de kans op natuurijs in januari en februari én in december zal op grond van het hardnekkige wolkendek beperkt zijn.
Voor onze omgeving denk ik dan aan de tweede en derde week van februari. Toevalligerwijze is dit statistisch gezien de koudste periode van het jaar. Vermoedelijk blijft het dan bij de Vogelplas, net als vorig jaar. Rond het middaguur scheen op 27 februari de zon zowaar een paar uur. En onbewolkte periodes hebben we nodig om 's nachts tot matige of soms zelfs strenge vorst te komen.
Doordat ik de gegevens over de bovenluchten niet tot mijn beschikking heb, blijft het toch gissen of ik het Vogezensysteem juist interpreteer.
Wat met wel opviel, en dat moet zeker in ogenschijn worden genomen, dat is het enorme verschil tussen Noord- en Zuid-Nederland. Dat liep soms bizar ver uiteen in de eerste drie dagen.
Het verschil in uitstraling zou inhouden, dat het zuiden van het land meer zon, maar ook meer vorst kan krijgen dan het noorden, de omgekeerde wereld. Normaal gesproken is het in de winter in het noorden kouder.
In december zijn de rollen echter omgekeerd.
De trend van de constant terugkerende oostenwinden vanaf half februari is vrij abrupt afgebroken. Dit zou door het zonnevlekkenminimum een koude winter moeten kunnen worden.Helaas komt dat tot nu toe nog niet uit de verf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten