zondag 29 december 2013

Vogezensysteem

Een jaar of 20 lang keek ik trouw in de lokale Katwijkse bladen en later op internet naar de weersvoorspellingen, die Bas Schijff jaarlijks begin januari publiceerde. Niet zo maar weersvoorspellingen, maar voorspellingen voor het hele jaar.
Deze voorspellingen zijn gebaseerd op het Vogezensysteem, waarbij herders of boeren tussen Kerstmis en Driekoningen op de top van de hoogste bergen in de Vogezen het weer van deze dagen in kaart brachten.
Het weer op Tweede Kerstdag stond voor het weer in januari en zo iedere verdere dag voor de volgende maand, tot en met Driekoningen voor december. Vooral de weersomslagen werden op deze manier in kaart gebracht: wanneer is het droog, wanneer komt er neerslag, hoeveel en hoe langdurig, en vooral: uit welke hoek komt de wind.

Ada en ik hebben afgelopen zomer de Col de Donon in de Vogezen beklommen. Ik kan u garanderen. Op zo'n top voel je beslist uit welke hoek de wind waait!
Helaas is het lastig om de gegevens voor de windrichting op zo'n 1000 meter hoogte te kunnen achterhalen, dus doe ik het zonder de in meteorologische kringen gebruikelijke 850 hPa-gegevens.
Tweede Kerstdag was wisselend bewolkt, met vooral aan het begin van de nacht en 's avonds onbewolkte sterrenluchten. Dit zou erop kunnen duiden, dat begin januari, maar vooral de laatste decade van januari 2014 onbewolkt gaat verlopen. Hierin liggen de kansen voor deze "winter", want op het begin van 27 december na was die dag druilerig en buiig en vrijwel constant zwaar bewolkt. Mogelijk dat er nog wat vorstkansen zijn begin februari, maar daarmee is de koek op voor natuurijsliefhebbers.
Ik zou het graag anders zien, maar de kans op dit soort toertochten schat ik helaas niet al te groot in. Maar ik heb, onder andere dankzij deze beter onderbouwde winterverwachting op www.weerwoord.be, nog steeds hoop op een paar daagjes Vogelplas.

Geen opmerkingen: