zondag 27 december 2020

Iemand een hak zetten

Iemand een hak zetten is een spreekwoord, met een op het eerste gezicht negatieve betekenis: met iemand een gemene streek uithalen. Dat komt door het woord gemeen, dat zeer veel negatieve synoniemen heeft. Daarbij zitten echter ook de synoniemen algemeen en gewoon.
Aan mij viel dan ook de eer te beurt om bij de droogtrainoefeningen het afzetten met de hak uit te leggen. Je moet dan inderdaad een hak zetten en dat zodoende indirect bij anderen ook doen.

Dit filmpje, dat door IJVL-voorzitter Vero Nater is opgenomen bij de Leidse IJshal, legt alles prima uit. En daar het bij het schaatsen neerkomt op de streken op het ijs, komt iemand een gemene streek uithalen ineens in een stuk positiever uit te leggen. Zet in plaats van gemeen de woorden geraffineerd, geslepen of laag bij de grond neer en je hebt een drietal woorden, die je als schaatser prima kunt gebruiken bij het beoefenen van deze edele sport.

Toch zit er in het filmpje van "Afzetten met je hak" een klein schoonheidsfoutje. Nu zitten er daarvan wel meer aan mij, maar dit keer betreft het de ondertiteling. Er wordt gesproken van een Clausstap. Met Hugo Claus bevind ik mij in goed gezelschap.
 
Als je technisch goed schaatst, dan doe je dat met sier.

Maar helaas, het moet geen Clausstap zijn, maar een clownsstap!

Als je je ene been hoog optilt, dan krijg je namelijk onvermijdelijk je druk op de hak van je standbeen, en dat is precies wat je moet hebben! Dan pas kun je terugsturen!
De andere filmpjes, die geplaatst zijn betreft een drietal oefeningen met krachttraining met Walter Boon als trainer.

De muurzit, een voor mij nieuwe oefening na 33 jaar droogtraining. Zeer aanbevolen. Je gaat je bovenbenen gegarandeerd voelen.

De plank, ook geschikt voor mensen, die zo stijf als een plank zijn. En als je het te vaak achter elkaar doet, ben je het de volgende dag wel....
Veel plezier met deze oefeningen voor het thuis trainen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten