donderdag 1 juli 2010

Karma en zo


De aanleiding voor dit stukje is het doelpunt van Frank Lampard tegen de Duitsers in de kwartfinale, dat ten onrechte niet is toegekend.

Hoe is het toch mogelijk, dat met tientallen camera's en een scheidsrechter met "oortjes" zulke blunders gewoon gemaakt kunnen worden. Over de sportiviteit van doelman Manuel Neuer zullen we het maar niet hebben....
Maar Herr Neuer heeft hier een stuk karma opgebouwd, dat hem vroeg of laat zal treffen. Want dat commentaar kun je her en der lezen: Engeland kreeg een koekje van eigen deeg. Deze rekening stond open vanaf de finale van het WK voetbal in 1966. Vermoedelijk de meest bediscussieerde goal uit de voetbalgeschiedenis van de voet van Geoff Hurst.

Wat dat aangaat zijn deze rekeningen nu vereffend. En er blijkt toch nog zoiets als gerechtigheid te bestaan. Frankrijk kwam via een handsbal van Thierry Henry in plaats van Ierland naar Zuid-Afrika.

Letterlijk een gestolen overwinning. En gestolen goed gedijt niet. De afgang van "de Haantjes" kon niet groter zijn dan dit jaar. Volkomen terecht vlogen ze eruit. Ze hoorden er ook niet! Een Indiër zou zeggen: "Ze hebben een slecht karma opgebouwd". In het Nederlands hebben we hier een mooi spreekwoord voor: "Wie wind zaait, zal storm oogsten"". Een Indisch gezegde komt op hetzelfde neer: "De hand, die u treft, is uw eigen hand".
Karma kan dus twee kanten op: positief en negatief. Ook hiervoor kunnen we terecht bij onze mooie Nederlandse taal: "Wie goed doet, goed ontmoet".
Nu is het leuke van sport, dat er veel ongrijpbare zaken in te vinden zijn. Joris van den Bergh schreef hier een klassiek sportboek over, dat ik iedereen van harte kan aanbevelen: "Mysterieuze krachten in de sport".

Zo krijg je met allerhande onverklaarbare zaken te maken, zoals met HET geheime wapen van Deutschland, Octo Paul.
En nu we het toch over Duitsland hebben. In 1974 heeft heel Nederland hier een trauma opgelopen, doordat we, nadat Oranje een grandioos toernooi gespeeld had, in de finale toch kopje onder gingen tegen die Mannschaft.
En het gekke is: een week of 2 voordat het toernooi begon, heeft de Nederlandse astroloog Ed Noordman dit op radio Veronica, toen nog een piratenzender, exact voorspeld. Zijn methode was gebaseerd op de aanvoerders van de elftallen. Hij vergeleek, hoe de sterren stonden op de wedstrijddagen ten opzichte van de geboortehoroscoop. Het elftal, waarvan de sterren van de aanvoerder het gunstigst stonden, zou winnen.
Zo kondigde Ed Noordman aan, dat Oranje zeer goed zou presteren. De sterren stonden zeer goed voor aanvoerder Johan Cruijff, behalve op de dag van de finale. Dan zouden de sterren gunstig staan voor Franz Beckenbauer. En aldus geschiedde....
De theorie klopte in ieder geval in de finale van de Champions League van 1999 tussen Manchester United en Bayern München. Aanvoerder Lothar Matthäus, de grootmeester van de Schwalbe, kreeg vlak voor tijd een publiekswissel. De aanvoerdersband ging over op iemand met een ongunstig gesternte en in een paar minuten verloor Bayern!

Kortom: we kunnen de staf van Oranje uitbreiden met van alles en nog wat, tot kappers aan toe, maar wellicht is de meest effectieve methode om een astroloog mee te nemen, die PER WEDSTRIJD bepaalt, wie de aanvoerdersband krijgt. Wellicht is dit de snelste weg naar het veroveren van de wereldbeker. Eén toernooi volstaat om te bewijzen, of de theorie van Ed Noordman klopt.
Om met drie Nederlandse gezegden te besluiten: "Nee heb je, ja kun je krijgen" en "Wie niet sterk is, moet slim zijn". Want: "Baat het niet, dan schaadt het niet!" Je mag het geluk soms best een handje helpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten