donderdag 30 november 2023

Herstel

Een goed getraind lichaam herstelt sneller dan andere lichamen. Daar had ik vandaag mee te maken. Na een zeer goede nachtrust voelde ik mijn keel nauwelijks en was de spierpijn voor een flink deel verdwenen. Ik deed vanmorgen wel rustig aan. De training van de "Krasse knarren" sloeg ik over. Sporten met griep is geen goed idee.

Ik voelde me 's ochtends wel goed genoeg om naar IJshal De Vliet te fietsen om de vergadering van het vakantieschaatsen in de Kerstvakantie bij te wonen. 

Na een koude start van de dag was het heerlijk zonnig winterweer. Met een stukje fietsen kon ik meteen uitvinden, of ik vanmiddag schaatsles zou kunnen geven voor de IJVL of niet.
Welnu, van het stukje rustig fietsen kreeg ik geen terugslag. Niet verbazingwekkend, want je moet een onderscheid maken tussen sporten en bewegen. Bij sporten ga je diep, bij bewegen doe je dat alleen op souplesse. Dus zonder noemenswaardige inspanning.

De basis van de trainingsleer is simpel: bij het sporten breek je spierweefsel af. Je lichaam reageert daar op door meer spierweefsel aan te maken. Dit wordt de supercompensatie genoemd. Zodoende herstel je als sporter sneller. Je lichaam is getraind om zichzelf te herstellen.
Bij griep blijft die supercompensatie achterwege. Per saldo breek je bij sporten (lees: flink trainen) dan meer spierweefsel af dan je aanmaakt. Dit geldt nog sterker als je koorts hebt. En die had ik niet.

Dat geldt echter niet voor de aarde. Deze heeft last van een oplopende koorts!
Stel zelf de diagnose op bovenstaande link. 

Geen opmerkingen: