vrijdag 15 december 2023

"Oma trein, opa ijsbaan!"

De wekker was onverbiddelijk. Om 6 uur moesten we eruit on de trein van 5 over 7 naar Rotterdam te nemen. Ik appte "We rijden naar Rotterdam" en kreeg als antwoord "Oma trein, opa ijsbaan!"
Toch bijzonder, hoe een tweejarige toch zulke kernachtige en juiste analyses kan komen.

Opa mocht hem meteen voorlezen uit "Kleine ijsbeer en de pandaberen" van Hans de Beer, terwijl zijn vijfjarige broer door oma naar school gebracht werd.

Na een gezellige ochtend fietsten we nog naar een kringloopwinkel, waarna we lunchten. De tweejarige werd in bed gestopt en viel snel in slaap. Goed voorbeeld doet goed volgen. Op onze leeftijd is een korte siƫsta geen gek idee.

Opa haalde de kleuter op, die van Sinterklaas "Beer en Faas en de stalen oppas" van Anke Kranendonk had gekregen. We dronken thee met een halve eierkoek, toen opa met de trein naar de ijsbaan vertrok. 
In de Sleutelstad aangekomen fietste ik naar IJshal De Vliet. Daar zou ik voor de IJVL de wekelijkse vrijdagtraining verzorgen.
Waar ik gisteren en eergisteren het op de hurken als rode draad van de schaatsles gebruikte, tipte ik dit vandaag slechts zijdelings aan. Met een groep van 6 kinderen, waarvan de helft toe was aan pootje over, paste ik het voorgenomen schema soepeltjes. Je moet uitgaan van het niveau van de groep en deze was na het stoppen van de eerste lichting van de buitenschoolse sport danig veranderd.
De helft van de kinderen rijdt wedstrijden, dus we vervolgden de les met de start en de glijstart.

Aansluitend reden we de bocht met de druk op het linkerbeen. Toen dat goed ging, tilden we het rechterbeen een beetje op, de volgende ronde nog wat meer om als intermezzo de bochtstap op het rechte eind langs de hoge kussens te oefenen. 
Daarna mochten de kinderen los. De helft deed het probleemloos. De andere kinderen liet ik een rondje aan mijn arm hangen, waarna het makkelijker ging. Aan het eind konden alle kinderen min of meer pootje over.
We sloten de schaatsles af met in tweetallen starten en een rondje voluit te rijden. Na een rondje rust mochten ze dit nog eenmaal doen.
Een training omgooien kun je wel aan een 68-jarige trainer met meer dan 3 decennia ervaring wel overlaten. Je bent niet voor niets "Opa ijsbaan"....

Geen opmerkingen: