zondag 17 maart 2024

L'elisir d'amore

Ik kan niet beweren, dat ik vaak een opera bezoek.

Gisteren was één van die schaarse gelegenheden. Maar ja, als je dochter meespeelt in het orkest, dan ga je als vader natuurlijk onmiddellijk op zoek naar kaartjes voor de uitvoering. Dat lukte en zo ging ik gisterenavond met mijn vrouw, een andere dochter en haar vriend naar "L'elisir d'amore" van Gaetano Donizetti.

De komische opera zou worden opgevoerd in Stadsschouwburg Velsen door Operakoor "Bel Canto" uit Velsen. Dit amateurkoor is in 1956 opgericht en brengt om de 2 jaar een complete opera op de planken. Zij werden ondersteund door het Kamerorkest van de UMA.

Voordat wij naar de Schouwburg gingen, prikten we eerst met zijn vieren een vorkje bij "Pierre" in Driehuis. 

Met het zicht op deze prachtige posters smaakte de zalmschotel en de bolletjes ijs in dit Franse restaurant prima.

In de Stadsschouwburg hadden we in de volle zaal een uitmuntende plek op de twaalfde rij. De stoelen pal voor ons waren niet bezet, dus we hadden goedzicht op wat er op het podium allemaal gebeurde. Want daar gebeurde een heleboel bij de opera, waarvan het thema gebaseerd was op het Middeleeuwse verhaal van Tristan en Isolde.

Ik heb het tragische verhaal van Tristan en Isolde gelezen in de bewerking van Jaap ter Haar in de bundel "Grote sagen van de donkere Middeleeuwen".

De opera van Donizeti loopt een stuk beter af. Wat dat aangaat klopt de term "komische opera" volledig. Op youtube kun je de volledige "L'eliser d'amore" vinden. Ik volsta met een paar liederen.



Wij hebben ons gisterenavond kostelijk vermaakt met "L'eliser d'amore" van "Bel Canto en UMA en prima solisten.

Geen opmerkingen: