zondag 17 maart 2024

Traplopen

Vaak is het traplopen in de dagen na een marathon of een Alternatieve Elfstedentocht geen feest. Vooral bij het afdalen voel je je bovenbenen behoorlijk goed, soms zelfs té goed. Af en toe heb je daar geen last van. Meestal ben je dan in topvorm. Wat dat aangaat had ik gepiekt op het juiste moment, hetgeen ik een maand geleden absoluut niet had verwacht.

Nu is er één aspect, dat naast het goed luisteren naar je lichaam onontbeerlijk is voor het afleggen van lange afstanden en dat is de mentale voorbereiding. Mentale training wordt vaak onderschat. Je moet je ergens op instellen. Even een marathon lopen lukt je niet zonder de juiste gesteldheid. Je moet een zekere spanning hebben. De juiste focus.

De dagen na zo'n inspanning moet je jezelf ontzien. Meestal hoef je daar weinig voor te doen. Je lichaam  geeft voldoende seintjes af, vooral bij het traplopen. 
Vandaag heb ik 13 kilometer gefietst, gisteren 30 kilometer. Even de benen lostrappen door vooral op souplesse te rijden. Daarnaast deed ik wat huishoudelijke klussen. In een rustig tempo. Rust is net zo belangrijk in een trainingsschema als beweging. Wat dat aangaat is het net schaatsen: je bent constant op zoek naar het juiste evenwicht.

Geen opmerkingen: