vrijdag 28 december 2018

Alternatieve wintertriatlon

De afgelopen dagen is het weer op het eerste oog saai. Iedere dag vrijwel windstil met een grauw wolkendek. Toch bedriegt de schijn.
Qua temperaturen in de nacht zijn de verschillen opvallend groot, maar het meest opmerkelijke is, dat de laagste temperaturen in het zuiden voorkomen en de hoogste in het noorden. Het is de omgekeerde wereld.
Vooral op klomphoogte vallen de verschillen op. Van -7 in Noord-Brabant tot + 7 op de Waddeneilanden. In Zeeland was het kouder dan in Groningen!
In de frisse ochtendlucht trapte ik op deze bijzondere winterdag naar de Vondellaan, waar ik in de Leidse IJshal schaatsles kwam geven. In mijn eentje had ik een groep van 15 kinderen. Gek genoeg begon ik zonder kinderen. Ik stond in mijn vak op de binnenbaan alleen.
De schaatsles, die ik gaf, was een combinatie van die van maandag en gisteren: veel nadruk op druk achterop, terugsturen en de zijwaartse afzet. Het was een leuke groep en je zag de vooruitgang  tussen het begin en het einde van de training.
Na de koffie, thee en warme chocolade met een aantal trainers fietste ik naar huis, waar een fiets met een platte achterband stond. De binnenband is poreus. Ik pompte de band op en fietste naar fietsenmaker Van Vliet toe, maar deze was gesloten tot 2 januari. Onverrichterzake  fietste ik terug.
Ik had mijn hardloopschoenen al aan, daar ik er van uit ging, dat ik van Noord-Hofland naar de Stevenshof zou moeten lopen. Ik had gepland om hardlopend wat kleine pakjes chocolademelk te gaan kopen in het winkelcentrum in de wijk. Dat deed ik dan maar ook van huis uit. Met de paar kilometer hardlopen had ik de zeer alternatieve wintertriatlon volbracht.
Denk nu niet, dat ik op mijn lauweren ging rusten. Na thuis brood gegeten te hebben. stapte ik weer op de fiets en reed naar de bierwinkel in de Zeemanlaan, waar ik een voorraad bijzondere biertjes kocht. We ontvangen Oudjaarsdag een aantal vrienden en dan wil je natuurlijk wel een goede gastheer zijn.
Omdat ik zin had om nog een stukje extra te fietsen reed ik via de Oostvlietweg naar de Landijsbaan van Voorschoten, die onder water stond, naar huis toe. Na een uur thuis gezeten te hebben, zocht ik het zadel van mijn fiets weer op om voor de tweede keer naar de Leidse IJshal te rijden, waar de training van de IJVL op het programma stond.
Er waren vanwege de Kerstvakantie minder kinderen aanwezig dan gebruikelijk. We voegden de 3 groepen samen, zodat we met 3 trainers op 14 kinderen gezamenlijk een gevarieerde, doch bovenal speelse les gaven. De fel gekleurde halve bollen boden hierbij tal van mogelijkheden.
Bij thuiskomst had ik in totaal 40 kilometer gefietst, 2 kilometer gelopen en een onbekende afstand geschaatst, vermoedelijk zo'n 20 kilometer. Na deze alternatieve wintertriatlon was ik toch wel rozig.

Geen opmerkingen: