zaterdag 1 december 2018

Mark Tuitert

Een paar maanden geleden was de trekking van de 333m-loterij. Een van de hoofdprijzen was een clinic van Olympisch kampioen op de 1500 meter Mark Tuitert.
Nu had ik bij die trekking op 22 september een vrijkaartje gewonnen. Daar ik ieder jaar een abonnement op de Leidse IJshal neem, was dit een prijs, waar ik niet zo veel mee kon.
Maar het geluk lachte mij toe. Mijn zus Tineke had de schaatsles van Mark Tuitert gewonnen en droeg deze aan mij over. Vandaag was het zo ver. Om kwart voor 12 werden we in de kantine van de Leidse IJshal verwacht, waar het heel druk was, daar de trainingsgroep van zaterdagmorgen koffie, thee en warme chocolademelk dronk met op de lange tafels dienbladen met kruidnoten en gevulde speculaas. Ik zag een hoop bekenden, waar ik even mee bijkletste.
Als bedankje had ik "Molen- en Merentocht" meegenomen.
Doordat deze kersverse inwoner van Hoogmade nog nooit de Molentocht heeft geschaatst, leek me dit een toepasselijk geschenk.
Naast Tuitert gaven Margot Boer en Cees Juffermans ook een clinic van kwart voor 1 tot kwart voor 2.
De sprintster Boer grossierde internationaal in 4e plaatsen, maar zij beleefde haar topjaar in 2014, toen ze op de Olympische Spelen in Sotsji 2 bronzen plakken veroverde. De aanhouder wint!
De shorttracker Juffermans won zilver op het Europees kampioenschap shorttrack in 2001. Er werd dus training gegeven door 3 deelnemers aan de Olympische Spelen.
Normaal gesproken had ook Bob de Jong op hetzelfde uur een clinic gegeven, maar bij deze Olympische kampioen op de 10 kilometer is alles meestal anders.
Als assistent-bondscoach van China moest hij dit weekeinde onverwachts afreizen naar Polen, waar volgend weekeinde de Wereldbekerwedstrijden worden verreden.
Met een tiental andere schaatsers stonden we in de hoek, waar de "Krasse knarren" ook altijd verzamelen. De IJVL was goed vertegenwoordigd met Bert Hoogeveen, Wim Slootweg en ondergetekende.
We konden direct zien, waarom Mark Tuitert in 2004 Europees kampioen allround werd met een wereldrecord puntentotaal en wij niet. Wat een balans heeft die man!
Dat was dan ook een van de oefeningen, die wij kregen. In stilstand moesten we proberen over te komen en dan zoeken naar het evenwichtspunt.
Eerst moesten we langzaam rijdend technisch zo mooi mogelijk schaatsen op het rechte eind. Het werd voorgedaan. Tuitert zat zo diep, dat je aan de overzijde alleen het puntje van zijn ijsmuts nog beven de boarding uit zag steken.
Op een jonge schaatser uit Alphen na zaten we allemaal hoger.
In stilstand deden we het overkomen nog eens diep zittend. Vrijwel iedereen kwam toch omhoog in het midden.
De bochten deden we in tweetallen. Zo kon je beter leren hangen, terwijl je juist niet probeerde over te stappen. Het pootje over ging daarna inderdaad beter, eerst hangend aan de hand van degene, die je voorttrok. Daarna mochten we los in de dubbele betekenis van het woord.
Daar Mark eerder weg moest, konden we daarna zelf oefenen. Bij mij kon de schaatstrainer in mij het niet laten om de vrouw, die als enige andere op kluunschaatsen reed, wat technische aanwijzingen te geven over het terugsturen en de zijwaartse afzet.
Kennis doorgeven zit in de genen van deze bibliothecaris, die volop had genoten van de training van een Olympische kampioen.
Dat maak je niet iedere dag mee....

Geen opmerkingen: