woensdag 1 juni 2016

"Dit is voor mij de eerste keer!"


Bij ons was het een tikkeltje droger dan in het zuidoosten van het land, dus voor mij ging het skeelerseizoen vandaag dan echt van start. Het was droog en het zou droog blijven, dus ik kon met een gerust hart naar de skeelerbaan in Leiderdorp fietsen.


Het was met 30 skeeleraars op de baan gezellig druk. Ik kwam dan ook een hoop bekenden tegen, waaronder Janina Wolf, met wie ik in december de 1000 rondjes van Leiden samen gewonnen heb.

Ik begaf mij echter vrij weinig in de drukte, daar ik vooral mijn eigen programma afwerkte bij deze hersteltraining. Sommige oefeningen, die Tjeerd Siersma gaf, waren wat minder geschikt voor een gevoelige achillespees.
Het skeeleren op zich ging best wel goed, alleen voelde ik al snel, dat ik het pootje over beter achterwege kon laten. Zodoende reed ik als een beginneling "rechtuit" de ruime bochten door, een "techniek", die me bij de Bert Grotenhuis Bokaal ook goed van pas kwam.

Na ruim een half uur rustig skeeleren, sloot ik me aan bij de groep van Tjeerd. We zouden gaan beginnen aan een intervaltraining, die een kolfje naar mijn hand zou zijn: "We beginnen met tweeënhalve minuut skeeleren, daarna tweeënhalve minuut rust, dan gaan we tweeënhalf uur skeeleren...."
Tjeerd weet, hoe hij een skeelertraining aantrekkelijk moet maken!
Dit fraaie schema ontlokte aan mij wel de opmerking: "Wil de laatste het licht uit doen?"

Na de eerste van de 4 series zag ik een vrouw, die als een hardloopster skeelerde. De trainer in mij kwam weer helemaal naar boven. Ik nam haar apart en liet haar zien, dat als je naar achteren afzet, je kracht bijna volledig in het luchtledige verdwijnt. Ik leerde haar om zijwaarts af te zetten: "Niet wegtrappen, maar wegduwen!"
Terwijl de rest van de groep zich keurig aan het schema hield, begon de vrouw de afzet al aardig onder de knie te krijgen.
"Hoe lang skeeler je al?", vroeg ik.
Het antwoord verraste me: "Dit is voor mij de eerste keer!"

In ieder geval pakte deze absolute beginner het razendsnel op.
Onnozel als ik ben, vroeg ik: "Maar je hebt natuurlijk wel vaker geschaatst?"
Toen kreeg ik het antwoord, dat ik nimmer uit de mond van een gezonde Hollandse meid had verwacht: "Ik heb nog nooit geschaatst!"
Dat zoiets überhaupt bestaat!
In ieder geval is er nog hoop. Als ze het schaatsen net zo snel oppakt als het skeeleren....

Geen opmerkingen: