zaterdag 19 november 2016

Helmplicht

Jarenlang heb ik geschaatst zonder helm. Alleen als het verplicht was bij de wintertriatlon of de winterbiatlon van de IJVL zette ik een helm op.

Voor de rest had ik het niet nodig. Gemiddeld viel ik 1 keer per jaar, terwijl ik toch minimaal 50 kilometer per week schaatste. Een keer vallen op minstens 1000 kilometer is immers geen onaardig gemiddelde. Daar kun je mee thuiskomen.
Maar dit jaar werd alles ineens anders. In korte tijd ging ik 3 keer onderuit en na een zeer goede schaatser met zijn hoofd tegen de binnenboarding te hebben zien klappen was ik op. Ik ging voortaan ook met een helm op schaatsen.

Nu was ik van plan om met natuurijs weer gewoon met de bekende Fryslân-muts te gaan schaatsen, maar uitgerekend in Fryslân zelf zal dat moeilijk gaan worden. Het bestuur van de Elfstedenvereniging heeft bepaald, dat de deelnemers aan de Tocht der Tochten voortaan verplicht een helm moeten gaan dragen. Zonder helm krijg je geen stempel en zonder stempels krijg je geen kruisje.

Wat dat aangaat zijn de Friezen zeer rechtlijnig. Eén seconde over 12 binnen: geen kruisje! Voor mij geldt dus het motto van David Bowie in "Space Oddity": "Take your protein pills and put your helmet on."

Nu is mijn prangende vraag: "Waar kun je een Fryslân-helm kopen?"

Geen opmerkingen: