donderdag 23 augustus 2012

Tunnelvisie

Tunnelvisie staat in een kwaad daglicht. Het duidt op onderzoeken, waar niet alle gegevens worden meegenomen, omdat men werkt naar een bepaalde uitkomst, het licht aan het eind van de tunnel. Bij recherchewerk van de politie kan dat betekenen, dat de verkeerde persoon voor jaren achter de tralies komt te zitten.
Toch wil ik volgaarne mijn tunnelvisie aan jullie voorleggen. En dan specifiek betreffende de tunnel onder de A44 ter hoogte van de voormalige dierentuin van Wassenaar.

(Bron foto: PPE)
Met skeeleren is dit een bijzonder lastige tunnel, daar de helling vrij steil is, je een bocht moet maken, waardoor je tegemoetkomende fietsers niet aan kunt zien komen en er ook nog eens een hoge trottoirrand ligt om het nog wat lastiger te maken.
Welnu, grondige inspectie mijnerzijds bij een Rondje Horstlaan heeft een veilige afdaling aan het licht gebracht.
Daarvoor moet je gebruik maken van de afdaling voor voetgangers. Aan het begin en het eind van de afdaling zijn hekken geplaatst, zodat je er niet naar beneden kunt fietsen zonder af te stappen. Aan de zijkanten zit een ijzeren trapleuning, waardoor je je langzaam af kunt laten zakken. Kortom: Arbotechnisch is deze afdaling perfect geschikt voor skeeleraars!
Je komt een meter of 2 voor de fietsroute uit, zodat je daarna veilig de tunnel in kunt rijden en aan de andere kant van de A44 omhoog kunt skeeleren. Daarbij krijg je geheel gratis een krachttraining cadeau.
Komend vanaf de Horstlaan moet je even rechtdoor skeeleren en dan over de stoeptegels even parallel aan de A44 rijden. Na een meter of 20 zie je de afdaling voor voetgangers.
Rij je over de Via 44, rij dan een meter of 20 door na de stoplichten tot bij de bushalte. Hier begint de veilige afdaling voor skeelers.
Zelf heb ik vandaag het Rondje Horstlaan genomen, zoals schaatsers dat meestal doen: linksom, of zo je wilt: tegen de klok in. Het asfalt is veelal goed. Je moet even opletten, waar je de Via 44 kunt volgen na de rotonde, want deze snelfietsroute is nog niet bewegwijzerd. Je moet de afslag hebben, waar je aan de overzijde rood asfalt midden op de weg ziet liggen!

Ten opzichte van het rondje met eerst de Velostrada zit er een kleine hindernis extra in het parcours. Als je naar de Horsten toe rijdt, loopt de weg een beetje af naar de laatste drempel toe. Toen ik er reed, kwam er net een auto uit de weg. Ik werd hier voor gewaarschuwd door een tegemoetkomende fietster: Ans van Dijk, met wie ik op donderdagmorgen altijd in de Leidse IJshal schaats bij de training van de "Krasse knarren".
Het voordeel van eerst de Via 44, dan de Horstlaan en tenslotte de Velostrada is weer wel, dat je de tunnel onder de spoorlijn Leiden-Den Haag vanaf de westkant kunt nemen. Deze is iets minder steil dan die van de oostzijde en je hebt meer overzicht.

Zo zie je maar: soms is het goed, dat je beschikt over tunnelvisie.

Geen opmerkingen: