zaterdag 28 juni 2014

Angstgegner

Sommige Duitse woorden zijn goed ingeburgerd in het Nederlands. Vaak is dat, omdat ze iets treffender weten te verworden dan welk Nederlands woord dan ook. In de sport is ook zo'n woord een begrip geworden: Angstgegner.
Als je het letterlijk zou vertalen, dan krijg je het woord "angsttegenstander". Dat klinkt niet, of om het wat populairder te zeggen: het bekt niet lekker.

Een Angstgegner is een sporter of ploeg, die je het liefst ontloopt, omdat je daar bijna altijd van verliest. Hun speelstijl ligt jou of je team niet. Zo zijn er tennissers en judoka's, die er steevast uitvliegen als ze tegen deze of gene tegenstander in het strijdperk aan moeten treden. En dan zijn dat vaak tegenstanders, die veel lager op de wereldranglijst staan.
Zo heeft het Nederlandse voetbal de grootst mogelijke problemen met Portugezen. Of het nu Oranje betreft of een van de topclubs: spelen tegen een Portugees team leidt bijna zeker tot een nederlaag. In de hele interlandhistorie heeft Oranje slechts eenmaal van Portugal gewonnen!
Omgekeerd heeft Nederland een enorm goede score tegen het eveneens Portugeestalige Brazilië. De onderlinge score met de vijfvoudige wereldkampioen is redelijk in evenwicht. Er zijn op deze aardbol slechts weinig landen, die dit na kunnen zeggen.
Door de uitslagen in poules G en H worden in de achtste finale Duitsland en Algerije aan elkaar gekoppeld. Iedereen gaat er nu voetstoots van uit, dat Algerije er uit zal vliegen. Maar dan kent men de historie niet. Duitsland heeft namelijk nog nooit van de Noordafrikanen gewonnen. Sterker nog: Algerije won beide keren, dat deze 2 landen tegen elkaar speelden. De laatste keer was bij het Wereldkampioenschap in 1982.

De meeste mensen zullen zich niet zozeer deze wedstrijd herinneren, maar vooral de onsportieve afspraak tussen Duitsland en Oostenrijk, waarbij Duitsland met 1-0 won, waarna deze Duitstalige landen na een wedstrijd die nooit een wedstrijd was geworden, doorgingen naar de volgende ronde.
Als er iets bestaat als gerechtigheid, dan klopt Algerije komende week onze Oosterburen.
Normaal gesproken heeft Duitsland veel meer kansen om de kwartfinale te halen dan Algerije. Maar gezien de onderlinge score, ook al is deze statistisch niet echt stevig onderbouwd, weet ik het nog niet zo net. De Duitsers zullen het nooit hardop zeggen, maar voor hen is Algerije misschien wel de grootste Angstgegner.

Geen opmerkingen: