donderdag 19 juni 2014

Oranjeskating

Het was niet zo slim van me om bij het plannen van het trainersschema voor het G-skeeleren niet even te kijken in het schema van het WK voetbal. Zo stond ik als trainer ingepland tijdens de tweede helft van Nederland-Australië.
Dat betekende thuis een strakke planning. Na mijn werk omkleden, eten terwijl ik naar de eerste helft keek en in de rust naar de skeelerbaan in Leiderdorp fietsen. Het was rustig op straat, behalve bij café's, waar het op straat juist heel druk was met in het oranje gehulde feestgangers.
Maar zoveel viel er niet te feesten. Na de galavoorstelling tegen wereldkampioen Spanje viel het zwaar tegen. Australië was gewoon beter. Juist toen ik in de Hoofdstraat in Leiderdorp langs een kroeg fietste, zag ik dat Nederland een strafschop tegen gekregen had.

Maar bij de ijsbaan aangekomen hoorde ik gejuich uit de speakers schallen. Kennelijk hadden "we" gescoord. Hetgeen bleek te kloppen. Het stond 2-2 toen ik in de kantine mijn skeelers aantrok. Terwijl ik daad mee bezig was, scoorde Memphis Depay de winnende goal.
Ik had een groep van 4 G-schaatsers, die ik skeelertraining mocht geven. Af en toe informeerde ik bij de kantine, of Oranje nog steeds voor stond. Zo kregen we na een kwartier training te horen, dat Nederland gewonnen had.

De training had een nadruk op remoefeningen, slalommen, Steigerungen en de start. Op de winderige baan had je zodoende 2 oefeningen, die heel anders zijn. Met de wind mee of met de wind tegen is een enorm verschil bij zowel het starten als het remmen.
Na een uur trainen met de kleine, maar gezellige groep praatte ik nog even met de moeder van Julian, die bovenstaande foto gemaakt heeft. Zij kwam op de proppen met de term, die deze avond in één woord samenvatte: Oranjeskating.
Julian "loopt" nog te veel. Volgende week ga ik werken aan het langer doorglijden. Het is niet alleen voor hem, maar voor iedere skeeleraar goed, als hij zijn slag af maakt.

En dat klopte in de dubbele zin van het woord, want het koningspaar bezocht de kleedkamer van het "andere" Oranje. Nu had deze foto niet uit mogen lekken, want zij onthult het geheime wapen van het toch wat tegenvallende Nederlandse elftal: Máxima!

Met onze koningin in de spits maakt Oranje nog veel meer kans. Want zeg nu eens eerlijk: welke robuuste verdediger durft het in zijn hoofd te halen deze charmante vrouw onderuit te schoffelen?
Voordat ik een stuk met Lenny Keur op fietste richting huis, had ik nog een klein halfuurtje meegetraind met de grote groep van Tjeerd Wierdsma met slalomoefeningen en een intervaltraining. Want uiteindelijk waren we daar voor gekomen: Oranjeskating!

Geen opmerkingen: