zondag 21 juni 2015

Tom Dumoulin en de Tourkoorts

Het is langzamerhand merkbaar in het land: over 2 weken is de start van de Tour de France in Utrecht. In de Domstad is op zaterdag 4 juli de proloog en de dag erop klinkt het startschot voor de etappe naar Neeltje Jans.

De Tourkoorts begint onder sportliefhebbers al aardig op te lopen. Deze wordt flink aangewakkerd door het fantastische rijden van Tom Dumoulin, die beide tijdritten in de Ronde van Zwitserland won en net tekort kwam om de Tour de Suisse ook nog op zijn naam te schrijven.

Wat dat aangaat kijkt sportminnend Nederland reikhalzend uit naar het moment, dat er een einde komt aan meer dan een kwart eeuw zonder Nederlandse gele trui, In 1989 was Erik Breukink de laatste, die het gele tricot over zijn schouders mocht trekken.

Na afloop van de Ronde van Zwitserland en de door Alberto Contador gewonnen Route du Sud wordt het langzamerhand tijd om na te gaan denken over de samenstelling van mijn Tourploeg bij de Tour de Kans.

Een belangrijk gegeven daarbij is het parcours van de Ronde van Frankrijk. Dit jaar zijn er veel beklimmingen en vermoedelijk wat minder massasprints. De voorlopige selectie van mijn wielerploeg, die in totaal 100 punten mag kosten, is na de bovengenoemde etappewedstrijden en het Criterium Dauphiné als volgt: Christopher Froome, Alberto Contador, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Michael Matthews, Thibaut Pinot, Julian Arredondo, Louis Meintjes en Simon Yates. Er komen nog wat wijzigingen, daar pas volgende week definitief bekend wordt, welke renners aan de Tour meedoen. Zo twijfel ik bijvoorbeeld tussen de Franse klimmer Thibaut Pinot en de Noorse sprinter Alexander Kristoff, die beide 13 punten kosten.
Verder heb ik nog enkele renners op het oog, maar die zitten nog niet in de keuzemogelijkheden en dus is nog onbekend, hoeveel punten ze waard zijn.

Binnenkort kom ik, na raadpleging van procyclingstats.com met de definitieve ploeg van "De Elfsteden toch gereden" in de Tour de Kans.

Geen opmerkingen: