dinsdag 8 maart 2016

Meldonium

Tot gisterenavond had ik nog nooit van meldonium gehoord.

Ineens was daar de bekentenis van tennisster Maria Sjarapova, een van de hardst kreunende vrouwen uit het internationale tenniscircuit, dat ze betrapt was op het gebruik van meldonium.

In Oost-Europa wordt meldonium veel gebruikt tegen hartfalen of pijn op de borst bij inspanning. Het middel staat sinds 1 januari van dit jaar op de dopinglijst, omdat het het uithoudingsvermogen bevordert. Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, stimuleert meldonium de aanvoer van zuurstof naar het bloed.

Vandaag werd een lijstje bekend gemaakt van andere met name Russische topsporters, die meldonium gebruikt hebben. De grootste naam daarbij was de schaatser Pavel Koelizjnikov, de afgelopen 2 jaar de alleenheerser op de sprint.

Toch niet gek voor een hartpatiƫnt!

Voor de IJVL, de schaatsvereniging in Hoogmade en de Leidse IJshal kan de ontmaskering van dopingzondaar Koelizjnikov, die als junior ook al 2 jaar was geschorst voor het gebruik van verboden middelen, tot gevolg hebben, dat ze ineens een wereldkampioen sprint en een zilveren debutant in de gelederen hebben.

Kjeld Nuis en Kai Verbij mogen zich flink bedrogen voelen. Want ook al krijgen ze achteraf een medaille van een mooiere kleur, hun gloriemoment in een vol stadion, toch het mooiste dat er is, is hen ontnomen. Maar als schaatsliefhebbers in de Leidse regio kunnen we dat natuurlijk nog wel doen in onze eigen IJshal, waar Kjeld en Kai begonnen zijn.
Voor de Russische hartpatiƫnten is geen plek meer in de schaatswereld.

Geen opmerkingen: