maandag 3 februari 2014

De Postma doctrine

Het klinkt als een titel van een roman van Robert Ludlum of Dan Brown, maar de Postma doctrine is een stuk ouder en veel realistischer.


Vorige week werd ik op www.weerwoord.be doorgelinkt naar een zeer informatief artikel over de Postma doctrine. Voor de goede orde: het betreft, zo vlak voor de Olympische Spelen, in dit geval niet oud-Olympisch, Europees en Wereldkampioen schaatsen Ids Postma.
De Postma doctrine is bedacht door de meteoroloog en plaatsvervangend directeur bij het KNMI Klaas Rienk Postma.
De Postma doctrine luidt als volgt: "In een koude winter pakken alle zacht lijkende verwachtingen in werkelijkheid een stuk kouder uit, terwijl in een zachte winter alle koud lijkende verwachtingen belangrijk zachter uitpakken."

De temperatuurkaart op ooghoogte van afgelopen morgen is daar een treffend voorbeeld van. In een koude winter waren dit uitstekende weersomstandigheden geweest om de temperaturen fors onder 0 te krijgen: onbewolkt en vrijwel windstil. In deze verlengde herfst heeft het alleen op klomphoogte licht gevroren.
Het voor iedere schaatsliefhebber interessante artikel is te vinden door te klikken op het groene "De doctrine van Postma nader bekeken".

Als u iets meer wit begrijpen van het winterweer in Nederland, kan ik u de Postma doctrine van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen: