woensdag 9 juni 2010

Pompen of verzuipen

Iedere Nederlander kent de uitdrukking "Pompen of verzuipen" wel. Volgens de Dikke van Dale betekent dit: "Het gevaar is groot; men moet zijn uiterste krachten inspannen, alles op het spel zetten om de zaak te redden".
Deze uitdrukking kwam boven drijven, toen Jos Drabbels en ik aan kwamen fietsen voor de droogtraining. Het was bij aankomst droog, maar 's middags had het flink geregend. Er regende bij de dinsdagavondcompetitie van Swift dan ook lekke banden. Op een gegeven moment waren er 4 wielrenners, die tegelijkertijd een band aan het oppompen waren.
Terwijl wij ons aan het omkleden waren, kwam er een Engels sprekende Zuid-Afrikaanse jongen, die voor het eerst meereed met deze wedstrijd op "de Bult", de kleedkamer binnen. Hij was drijfnat en zat onder de modder. Hij was met zijn fiets "in the canal" gereden. En van deze sloot in het midden van het parcours wordt je niet bepaald schoon. Als dit de voorbode is van het wereldkampioenschap voetbal, dan luidt mijn voorspelling: Zuid-Afrika gaat kopje onder!

De eerste training onder leiding van Pieter Smit, die samen met Letty Ruhaak naar Rome was wezen fietsen, was gevarieerd. Terwijl op de trappen bij station Lammenschans de regen met bakken uit de hemel kwam, was het droog bij de nieuwe oefeningen in Cronesteyn. Toen we terugliepen naar de kantine van Swift, werden we getracteerd op een prachtige zonsondergang boven de weilanden.
In de kantine van Swift wachtten Jaap de Gorter en Juul Mentink met een taart ter ere van de pelgrims naar Rome.

Pieter en Letty konden, terwijl wij een deel van de taart wegwerkten, smeuïge verhalen vertellen over wat ze op deze fietsreis meegemaakt hadden, zoals fietsen in de bergen met flinke sneeuwbuien. Natuurlijk reden ze regelmatig verkeerd, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle wegen leiden immers naar Rome.
Na de gezellige avond, wacht Nederland een spannende dag: de Tweede Kamerverkiezingen.

Tal van onderwerpen zijn in talloze debatten aan bod gekomen, alleen de sport is een blinde vlek gebleven, terwijl de verkiezingen ook daar over gaan. Het grote gevaar dreigt, dat de sport met forse kortingen te maken gaat krijgen. Het staat niet letterlijk in de diverse partijprogramma's, maar indirekt. Er gaat voor miljarden bezuinigd worden. Een aanzienlijk deel van deze bezuinigingen zal worden "gehaald" door een korting op het Gemeentefonds.
Alle gemeentes in Nederland worden dus gedwongen, om de buikriem aan te halen. Dit betekent, dat er ook gekort gaat worden op de sport, soms door ontslagen, maar vaak ook door sportcomplexen te gaan "versoberen". Ook voor de sport zal de komende jaren schraalhans keukenmeester zijn. Voor de aktieve sportbeoefening, en dan met name voor de sportinfrastructuur, wordt het de komende kabinetsperiode pompen of verzuipen!!!!

1 opmerking:

Unknown zei

He jammer, je bent de eerste hit bij pompen of verzuipen maar het gaat niet over het spreekwoord. Er is een soort van mythe/ waarheid dat er een soort straf bestond, een waterhuis, waar de gestrafte dit letterlijk moest doen. Ik zoek verder, de groeten aan het mooiste nog steeds overwegend Nederlandse stadje uit Denhagistan.