maandag 13 april 2009

Zwartloper

Net als gisteren, toen ik met Ada 52 km gefietst heb over Woubrugge, Roelofarendsveen en Rijpwetering, een prachtige tocht door "ons" deel van het Groene hart, ben ik vanochtend met mijn vrouw wezen fietsen. Om 9 uur stapten we op de fiets om door Wassenaar naar de Waalsdorper vlakte te fietsen. Na cappuccino en warme cholclademelk besteld te hebben bij pannenkoekenboerderij Meyendel fietsten we door de duinen naar Katwijk en vandaar langs het Oegstgeester kanaal naar Oegstgeest, waar om 12 uur de Paas Haaswijkloop zou zijn.
Om kwart voor 12 trof ik Jaap de Gorter en Andrea Landman, die zich al ingeschreven hadden voor de 10 km. Helaas voor mij waren alle startnummers al op. Dan maar starten zonder nummer. Bij schaatsen kennen we het begrip "zwartrijder", vandaag zou ik als "zwartloper" mee gaan doen.
Om 12 uur was er een stevige warming-up met muziek, zodat we om kwart over 12 van start konden gaan. Bij de start kwamen we Mart Moraal tegen. Met hem zou ik de twee rondjes om de Klinkenberger plas lopen. De eerste ronde stond in het teken van inhalen. Veel 5-kilometerlopers, die te hard gestart waren, haalden we een voor een in. Het eerste rondje ging in 22.40 in een pittig, maar vlak tempo.
Ook het tweede rondje konden Mart Moraal, in een niet eens zo ver verleden Nederlands kampioen wintertriatlon bij de veteranen, en ondergetekende het tempo goed vasthouden. We hebben nog een paar mensen ingehaald om in een tijd van 46.35 samen te finishen. De tijd viel een beetje tegen, omdat het tweede rondje wat langer was dan de eerste. Vermoedelijk ben ik als eerste zwartloper binnengekomen.
Jaap liep de 10 km in 48 blank, Andrea in 57.01.
Na afloop gingen Jaap en ik nog even met Andrea mee om haar te verlossen van de overgebleven taart van haar verjaardag. Wat dat aangaat zijn we zeer opofferingsgezind. In het voortuintje in de zon en uit de wind was het goed toeven.
Toen we net wegreden kwamen we Paul Verkerk nog tegen, die door de duinen was wezen fietsen. Wat dat aangaat hebben we dit jaar enorm kunnen genieten van het mooie weer gedurende het hele Paasweekeinde.
En als goed katholiek (de Paus denkt daar heel anders over) wil ik jullie in op Tweede Paasdag dit nog ter overweging geven: je kunt beter zwartloper zijn dan zwartkijker!

Geen opmerkingen: