maandag 19 september 2011

Adelskalenderen

In de jaren '60 kwam ik voor het eerst van mijn leven in aanraking met de Adelskalenderen. Het was de tijd van Ard en Keessie en ieder jaar werd in de krant na de laatste wedstrijd van het seizoen, de recordwedstrijden in Inzell, een opgeschoonde lijst gepubliceerd met een lijst van de vier beste persoonlijke records op de grote vierkamp aller tijden.
Als kind leek het me wel wat: op de Adelskalenderen staan. Maar helaas, ik was geen natuurtalent. Af en toe deed ik eens aan een clubwedstrijd van de IJVL mee, waar mijn plek steevast in de onderste regionen was. Ik zat er niet mee. Ik had er veel plezier in en deed mijn best om het publiek op een andere wijze dan met technische hoogstandjes te vermaken.

Ik was dan ook hogelijk verbaasd, dat ik zaterdag bij het stukje over Streakers de volgende tekst las als reactie: PS Weet je dat je in de Nederlandse Adelskalenderen bent opgenomen. Google op "schaatsfeitjes".
Uiteraard deed ik dat en zo kwam ik uit bij De Adelskalender: Mannen Nederland.
Uiteraard ken ik mijn plaats, dus ik begon helemaal onderaan. En zowaar: ik stond niet eens op de laatste plaats! Maar dat zegt natuurlijk niet alles. Onder mij staan schaatsers, die eind 19e en begin 20e eeuw hun toptijden realiseerden. Op natuurijs!
Daar staat tegenover, dat mijn tijden gereden zijn, toen ik de 40 al ruimschoots was gepasseerd.
Maar al ben ik een diesel zonder sprintvermogen, ik sta in ieder geval in de Adelskalenderen!
Op nummer 2082 om precies te zijn. En ik sta dus niet eens zo ver af van nummer 2061: Sjouke Westra. Ik zie veel mensen denken: Sjouke wie?

Iedereen, die zich een beetje verdiept heeft in de geschiedenis van de Elfstedentocht: Sjouke Westra was in 1940 één van de vijf winnaars van de Tocht der Tochten, het befaamde Pact van Dokkum nadat hij in 1929 al derde was geworden tijdens de Elfstedentocht. Voor de goede orde: de Elfstedentochten van 1929 en 1940 behoorden tot de allerzwaarste edities: in 1929 haalde de helft van de toerrijders Leeuwarden, in 1940 slechts 1%. Alleen de editie van 1963 was zwaarder!Ik ga mezelf uiteraard niet met deze klasbak vergelijken, maar ik voel me wel vereerd, dat ik überhaupt in de buurt mag staan van Sjouke Westra op de Adelskalenderen.

2 opmerkingen:

skatehorse zei

Ha die Bert, ik werd nog maar kort geleden benaderd door de beheerder van "schaatsfeitjes". ook ik op de Adelskalenderen te staan. Tot mijn grote verbazing. Op zoek naar andere bekenden kwam ik jou in de lijst tegen. Ik wist voor 100% zeker dat na jou erop geattendeerd te hebben de volgende dag een stukje op jou blog zou verschijnen met als kop "Adelskalenderen" Mijn voorziene geest wordt bewaarheid. Ik hoop je komende winter nog op veel "literaire" schaatssporen te kunnen zetten. M.vr.gr. Dick

Bert Breed zei

Graag. Vooral op natuurijs komen mijn literaire gedachten goed tot hun recht.