maandag 16 januari 2012

IJs in de sloot of tot 2015 geen Elfstedentochten?

Afgelopen vrijdag, toevalligerwijze vrijdag de 13e, verscheen o.a. op www.nu.nl het volgende onheilspellende bericht:
AMSTERDAM - Zeer koude winters zijn tot zeker 2015 praktisch uitgesloten. Dat stelt althans klimaatwetenschapper Rolf Schuttenhelm vrijdag tegenover NU.nl.
"Bij de verwachtingen van de Europese winters op lange termijn bestaan een paar leidraden", aldus Schuttenhelm. "Vooral de activiteit van de zon en verschuivingen in zeewatertemperatuur zijn van belang."
De onderzoeker deed een uitgebreide klimaatanalyse aan de hand van recente wetenschappelijke publicaties.
Schuttenhelm zegt te kunnen uitsluiten wat internationale meteorologen eerder dit jaar voorspelden, namelijk dat we dit jaar te maken zullen krijgen met een ijskoude winter. "Dat gaat echt niet meer gebeuren, nu niet en de komende jaren niet."
De drie belangrijkste factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn volgend Schuttenhelm de relatief hoge zonactiviteit, de golfstroom die warm water aanvoert naar West-Europa en de trend van klimaatopwarming.
Genadeloos
Weerbureaus in Duitsland, Groot-Brittannië en de VS voorspelden in oktober 2011 op basis van seizoensverwachtingen dat de winter in West-Europa een zeer koude "horrorwinter" zou worden. Het Nederlandse KNMI zei toen al twijfels te hebben bij dergelijke langetermijnvoorspellingen.
De winter van 2011/2012 valt tot nu toe in de KNMI-categorie "zeer zacht". De gemiddelde temperatuur in januari ligt op 9 graden Celsius. In de laatste Nederlandse horrorwinter van 1963 was datzelfde gemiddelde -5 graden. De temperatuur van een gemiddelde januarimaand is 3,1 graden.
Hoewel de winter van vorig jaar in de waarneming van veel Nederlanders een erg koude was, klopt dat beeld niet met de cijfers. "Het was op basis van de temperaturen een normale winter. We zijn dus duidelijk niets meer gewend", aldus Schuttenhelm.
Aldus dit bericht op Nu.nl.

De door mij zeer gewaardeerde weerman Jan Visser diende Rolf Schuttenhelm vandaag op zijn weersite van repliek.
TOT 2015 GEEN ELFSTEDENTOCHTEN??
In de krant Metro betoogde Rolf Schuttenhelm, klimaatspecialist van Meteo Vista (Weeronline), afgelopen vrijdag dat we Elfstedentochten tot 2015 wel op onze buik konden schrijven. Schuttenhelm baseerde zich onder meer op zonsactiviteiten, oceaanstromingen en waargenomen temperatuurtrends.
Het artikel heeft onder weergeïnteresseerden en dan met name "winteraars" veel commotie veroorzaakt. Niet onterecht denk ik. Stuttenheims betoog is namelijk op speculaties en aannames gebaseerd. De kennis van de atmosfeer en het klimaat is de afgelopen decennia weliswaar flink toegenomen maar nog veel en veel te beperkt om dergelijke uitspraken te doen. Vooral dat gekoketteer met zonnevlekken (uitbarstingsgebieden op de zon) is zo ontzettend cliché! De zonsactiviteiten worden maar te pas en te onpas door "specialisten" gebruikt om dan wel koude (strenge), dan wel zachte winters te voorspellen. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal van Elsevier deed dat in het najaar van 2007 ook al. Op grond van de geringe zonsactiviteit schreef Rozendaal het opruiende artikel "De Elfstedentocht komt!". Dat zou dan in de winter van 2008 moeten gebeuren. Nou hij moet nog komen (!) en de winter van 2008 eindigde op basis van een Koudegetal van 20.3 op de grens van zeer zacht en zacht.
Natuurlijk wordt de kans op een koude/strenge winter naarmate de gemiddelde temperatuur verder stijgt, kleiner maar de spreiding in ons klimaat is zo groot dat er de komende jaren best wel eens een "stevige rakker" kan opstaan. Er is niemand die dat weet en dus heeft het ook geen zin om daarover te gaan roeptoeteren.
Aldus Jan Visser.

Ik ga hier niet beweren, dat we uiterlijk 2015 een Elfstedentocht hebben gehad, hoezeer de wens ook de vader van de gedachte mag zijn. Voor een Elfstedentocht is meer nodig, dan alleen kou. De winter van 1979 was bijvoorbeeld koud genoeg, maar door de enorme hoeveelheden sneeuw, die in die befaamde winter aan het eind van een reeks veel te warme winters in de jaren '70, kwam het toch niet tot de Tocht der Tochten.
Er valt gewoon niets te zeggen over het weer in de komende winter. Sterker nog, met het voorspellen van het weer over een week tijd hebben de weermodellen van de diverse meteorologische instituten al de grootst mogelijke moeite!
Tot het komende weekeinde, daarover is men het wel eens. De eerste dagen krijgen we nachtvorst met overdag temperaturen niet al te ver boven 0, daarna een paar dagen fors hogere temperaturen en in het weekend weer nachtvorst. Maar hoe koud het gaat worden en hoe lang de kou aan zou kunnen houden: daarover lopen de modeluitdraaien enorm uiteen. Van een terugkerende westcirculatie met regen en wind en veel te hoge temperaturen tot een binnensluipende winter, waarbij we op natuurijs kunnen schaatsen.

Voorlopig doen we het de eerste dagen met een vliesje ijs in de sloten. Het meest verbazingwekkende vind ik, dat het na anderhalve maand veel te warm weer al tot ijsvorming is gekomen. Op weg naar huis lag er in diverse sloten nog steeds een laagje ijs, terwijl ik al fietsend kon genieten van winterluchten, die vergelijkbaar waren met deze op internet gevonden sublieme foto.

En voor degenen, die ingeloot zijn voor de Elfstedentocht: op www.weerwoord.be waar ik deze dagen met enige regelmaat een blik werp, zag ik een prachtige foto van Workum, waar het eerste stukje van het parcours al dicht ligt.


N.B.
Gisterenavond, toen ik het blogstuk schreef, was op de site van het KNMI te lezen, dat de kans op kouder weer vanaf het weekeinde op 70% lag. Gisterenavond sloeg "het weer" om en was de kans op warmer weer ineens 70%.
Hoe kun je 3 winters vooruit het winterweer al voorspellen, als het een week vooruit al zo moeilijk is????

Geen opmerkingen: