vrijdag 31 januari 2014

Onlanden

In weerkundig opzicht beleven we een zeer bijzonder jaar. Vorig jaar januari zette de kou in, die aan zou houden tot juni. De lente sloegen we over en we zaten direct in een hittegolf in juli. De herfst was over het algemeen droog, maar als het regende, dan ging het zo fors, dat regelmatig binnen 24 uur de totale maandsom naar beneden kwam zetten.
In november zette de westcirculatie in met 4 heuse stormen. En net zoals we vorig jaar de lente over sloegen, dreigt dat dit jaar met de winter te gebeuren.

Het KNMI heeft in De Bilt nog steeds geen enkel Hellmannpunt gescoord. Het ziet er ook niet naar uit, dat dit de komende 2 weken gaat gebeuren, dus we stevenen af op een voor schaatsers zeer negatief record.
Sinds het begin van de metingen in 1706 staat de winter van 2014 qua vorstproductie dus nog steeds op de 308e en laatste plaats!
In het noordoosten van het land is het aantal Hellmannpunten inmiddels opgelopen tot 16 en daar wordt her en der geschaatst, zoals op de Onlanden.

Nu had ik heel stilletjes de hoop, dat het hier ook wat meer en langer zou vriezen, want ik had op weg naar mijn werk de afgelopen maanden onze eigen Onlanden zien ontstaan. Als je de Rhijnhofweg bij het gelijknamige kerkhof op fietst, dan kom je bij de Torenvlietbrug houten barakken tegen, die dienst deden als studentenhuisvesting.
In dit weiland achter museum Corpus werd de plas in het weiland door de overvloedige regenval steeds groter. De lengte is momenteel ruim 400 meter, de breedte 100 meter. Vanmorgen was de plas nagenoeg helemaal bedekt met een vlies ijs. Geen gekke prestatie bij nog niet eens 1 graad onder 0. Met 2 nachten met 5 graden vorst en overdag rond het vriespunt, zouden we deze Alternatieve Vogelplas al kunnen betreden en er op schaatsen.
Ik schat in, dat het er op zijn hoogst ongeveer 10 cm diep zal zijn. Of deze Onlanden er volgend jaar nog liggen, is maar zeer de vraag. Er worden in de omgeving ervan aan alle kanten grondwerkzaamheden uitgevoerd om vervolgens weer een paar jaar braak te liggen. Dat is ook geschied met het spontaan ontstane bosje, dat daar een paar jaar geleden door de gemeente Oegstgeest is gekapt. Van gemeentebestuurders, die de schuld per hoofd van de bevolking op laten lopen tot meer dan € 9000,- kun je alles verwachten!
Maar goed, dit terzijde. Het vroor de afgelopen week niet hard genoeg voor onze Onlanden. Het is niet anders in deze anti-winter, maar wellicht heeft de tweede helft van februari nog wat winterweer voor ons in petto.
Dan mag het van mij een tandje minder dan op de Weissensee, waar de Alternatieve Elfstedentocht is afgelast, doordat er in 24 uur tijd een meter sneeuw gevallen was.


Ik ken aardig wat schaatsers, die een lange reis gemaakt hebben naar Oostenrijk. Helemaal voor niets.
Hoewel....

Geen opmerkingen: