dinsdag 14 juli 2020

Een erehaag voor de bezemwagen

In regenpak gehuld fietste ik vanmorgen naar de Hoorneslaan, waar ik in de bibliotheek een ochtenddienst had. Ook al lijkt uit dit neerslagkaartje alsof er geen druppel regen gevallen is in onze omgeving, mijn ervaringen waren toch ietwat anders.
Om half 1 fietste ik naar de Hoofdbibliotheek toe, waar ik chauffeur mocht zijn op de bezemwagen. Vorige week maandag had ik al vrij veel scholen gedaan, vanmiddag zou ik bij de rest boeken ophalen. Mijn inschatting was, dat ik de 12 scholen om een uur of 3 wel gedaan zou hebben. Nou, dat viel tegen. Bij een enkele school stonden wel 10 dozen met boeken klaar. Na de pittige droogtraining van gisterenavond kreeg ik vandaag een behoorlijke krachttraining.

Halverwege het aantal scholen besloot ik, om eerst terug te rijden naar de Hoofdbibliotheek. De laadruimte van de bibliotheekauto zat helemaal vol. Op dat moment had ik het hoogtepunt van de dag al beleefd. Een tweetal zelfs. Allereerst zag ik iemand, die in de voormalige bibliotheek van Katwijk aan den Rijn druk bezig was met het opknappen van de binnenkant van het pand.
Daar ik ruim 20 jaar filiaalhoofd ben geweest van Katwijk aan den Rijn, vond ik het leuk om een blik te werpen in wat eens de meest energiezuinige bibliotheek van Nederland was. Het heeft zesenhalf jaar leeg gestaan en is sinds kort antikraak als atelier in gebruik genomen door een groep kunstenaars.
Op het plein van de belendende "Otto Baron School" werd op het schoolplein net een erehaag gevormd op het moment, dat ik het plein op wandelde. Daar ik netjes opgevoed ben, schreed ik keurig tussen de haag van kinderen door.
Toen ik met 2 dozen boeken in mijn handen weer naar buiten stapte, werd er voor mij geapplaudisseerd. Ach, als je een dagje ouder wordt, dan heb op een gegeven moment wel ervaring als het aankomt op erehagen, ererondes en eregalerijen.
Voor de geschiedschrijving moet ik in deze annalen wel vermelden, dat de erehaag niet zozeer voor mij bedoeld was. De prozaïsche verklaring was, dat de kinderen van groep 8 werden uitgezwaaid.
Na de lading naar de Hoofdbibliotheek gebracht te hebben, deed ik de tweede helft van de scholen. Om half 5 verliet ik de laatste school.
 Ik weet niet, hoeveel kilo boeken er vandaag door mijn handen gegaan zijn, maar eerlijk gezegd was ik blij, dat de bezemwagen vandaag niet alle scholen van de gemeente Katwijk aandeed.

Geen opmerkingen: