zaterdag 27 oktober 2018

Zomertijd

Nog een paar uur, dan zit de zomertijd er weer op.
Natuurlijk geeft het ieder jaar bij het wisselen van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd enig gedoe.

Ik weet nog goed, dat eind jaren '70 de zomertijd inging in een Paasweekeinde. Het was de eerste of tweede keer toen we met onderwijzer Tim de Beer in een café in Haarlem zaten en hij ons in een schaterlach deed uitbarsten met de opmerking: "Dat gaat wel mooi van mijn vakantie af!"
Na ruim 40 jaar wordt er ineens een verwoede discussie gevoerd in Europa over de zomertijd, die is ingevoerd om energie te besparen! Geen onbelangrijk punt nu de veel te hoge CO2-uitstoot in het middelpunt van de belangstelling staat.
In haar wijsheid besloot de Europese Commissie echter 3 voorstellen aan de lidstaten voor te leggen: de situatie houden zoals die nu is, een permanente wintertijd en een permanente zomertijd.
Mijn voorkeur gaat uit naar de wisseling van zomer- en wintertijd. Het permanent invoeren van de zomertijd zou betekenen, dat het rond de Kerstdagen pas om half 10 licht is.
Een permanente wintertijd zou betekenen, dat de helft van het zomerseizoen er geen droogtraining meer gehouden kan worden, doordat het te vroeg donker is. Daar de meeste schaatsers overdag werken, kunnen we pas om half 8 met de droogtraining van de IJVL beginnen. De situatie zoals in september, dat we om half 9 de training al af moeten breken, doet zich dan al in augustus voor!
Bij wielervereniging "Swift" zullen ze hun dinsdagavondcompetitie ook fors in moeten krimpen.
Het is terecht, dat sportkoepel NOC*NSF aandacht hiervoor vraagt, want wat bij deze 2 clubs in Leiden speelt, speelt op zeer grote schaal in heel Nederland.
Ook met de fietsvakanties zijn langere avonden erg lekker. Dit jaar zijn we vanwege de hitte in Duitsland al iedere dag om 6 uur opgestaan om om half 8 op de fiets te kunnen zitten. Moeten we dan straks om 5 uur 's ochtends eruit om de ergste hitte te ontlopen?
Niet alleen de vakantiegangers, maar vrijwel iedereen geniet van de langere zomeravonden!
Kortom, met het compromis van de afwisseling van zomer- en wintertijd is niet zoveel mis. Blijf er dan ook gewoon met je tengels van af!

Naschrift:
Maandag stond deze column van Marijn de Vries in Trouw.
Ik kan deze column van harte aanbevelen.

Geen opmerkingen: