In het Leidsch Dagblad van woensdag 3 maart schreef Gertjan van Geen onder de kop "Nieuwe ijsbaan?" over de, gezien de technische voorsprong, die Nederland heeft op het gebied van schaatsen, tegenvallende resultaten bij de Olympische Spelen. Daarbij haalde hij de "andere" afkomst van de medaillewinnaars Chad Hedrick, Shani Davis, Seung-Hoon Lee en Martina Sablikova aan als voorbeelden, die de "verwende" Nederlandse schaatsers wel eens even een lesje kwamen leren.
Die komaf kan soms voordelen hebben. Zowel Shani Davis als Seung-Hoon Lee komen uit het shorttrack en hebben hierdoor een superieure bochtentechniek ontwikkeld. Recreanten zoals deze IJVL-trainer versnellen op het rechte eind, de toppers versnellen juist in de bocht en gebruiken het rechte eind om te "ontspannen".
Ched Hedrick komt uit de skeelersport en heeft hier kunnen oefenen in man-tegen-man gevechten. Deze vechtlust zie je bij alle races van deze flamboyante Amerikaan terug, of hij nu in de Heer is of, zoals in het verleden, in de olie.
Martina Sablikova is een verhaal apart. Ik heb een filmpje gezien van deze Tsjechische diesel, dat ze op een geveegd baantje op een Tsjechisch meer aan het trainen was.
Hierdoor was de schaatstraining meteen een veredelde krachttraining, want schaatsen op natuurijs is over het algemeen zwaarder dan op kunstijs. Over het algemeen kun je stellen, dat hoe kouder het ijs is, hoe meer glijweerstand je hebt.
Als slot haalde hij de trots van de IJVL aan, de winnares van het brons op de 1000 meter. Laurine van Riessen heeft inderdaad veel getraind op de 200 meterbaan aan de Vondellaan, die volgens Gertjan van Geen met touwtjes aan elkaar hangt. Het is dan wel geen shorttrack, maar door de scherpe bochten, die je moet maken, leer je jezelf wel een goede bochtentechniek aan.
Trouwens, ook Bob de Jong, Margot Boer en Liesbeth Mau-Asam hebben het schaatsen geleerd op de van iedere hightech verstoken IJshal. Maar vergis je niet in de kwaliteit van het ijs in deze oude "Menkenbaan": het ijs is vrijwel altijd goed glijijs! Met gemiddeld 6 uur schaatsen per week op deze baan, heb ik wat dat aangaat natuurlijk wel enig recht van spreken.
Ik kan me best wel vinden in het artikel "Nieuwe ijsbaan?", behalve in de slotzin: "Helaas is dat een slecht argument in de discussie of er een nieuwe ijsbaan moet komen." Het voornaamste argument blijft gewoon de breedtesport. Verreweg de meeste gebruikers van een nieuwe ijsbaan in Leiden zullen komen voor de recreatie. Voor de verenigingen is het trouwens wel zo prettig. De IJVL traint bijvoorbeeld op 3 banen: in Leiden, in Haarlem en in Den Haag. Stel je een voetbalvereniging voor, die zoiets aan haar leden voor zou moeten leggen....
Talenten hebben zich kunnen ontwikkelen door de aanwezigheid van kunstijs in Leiden, maar al deze talenten zijn ooit wel als recreant begonnen! Het is wat dat aangaat net als met een piramide: hoe breder de basis, hoe hoger de top. Een nieuwe 400 meterbaan in Leiden, ook zonder hightech, zal veel nieuwe jonge recreanten aantrekken en wie weet zitten daar weer nieuwe Olympische kampioenen tussen.
En als dat niet zo mocht zijn, dan hebben in ieder geval zeer veel recreanten plezier van ruimer kunstijs in Leiden.
vrijdag 5 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten