zondag 28 maart 2010

Braassemloop

De klok was weer verzet en zodoende leefden we weer in de zomertijd.

Om half 9 zomertijd, oftewel half 8 wintertijd, verliet ik het echtelijke bed. Hoezo uitslapen? Om 9 uur zat ik met Ada te ontbijten en om half 10 zat ik op de fiets naar Oude Wetering. Bij de Zijl in Leiderdorp kwam een groepje IJVL-leden op de racefiets tegen met Wouter van Riessen en Frank Steenkamp op kop. Zij waren dus ook al in voorbereiding op het Elfstedentochtseizoen 2010-2011.
Met de fikse wind in de rug schoot ik via Oud-Ade en Rijpwetering lekker op naar de sporthal in Oude Wetering, waar ik me in kon schrijven voor de 41e Braassemloop, waar ik de winnaar van de Run-Skate-Run van vorige week, Peter Aanhane, tegenkwam, die de 10 km zou gaan lopen.
De temperatuur lag rond de 10 graden en het was droog, dus het was prettig loopweer.
Om 11 uur klonk het startschot voor de halve marathon. Ik zat bij de start achteraan en kon zo rustig inlopen. Na anderhalve kilometer waren de spieren warm en werd het tijd om me naar voren te bewegen. Terwijl ik daar mee bezig was, hoorde ik iemand, die ik niet kende zeggen: "Ben jij Bert Breed?" Sommige mensen kennen mij via dit weblog!
Langs de Braassemmermeer voelde ik, dat ik "goede benen" had en tegen de wind in kon ik gaan versnellen en zo liep ik van groepje naar groepje, en meestal was het "erop en erover". Hetgeen wel weer inhield, dat je de wind telkens vol op kop had. Via Roelofarendsveen liepen we naar de Wijde Aa, waar ik van de winter zo heerlijk geschaatst had en gekeken naar de Henk Angenent Classic.

Tot de Wijde Aa ging het nog wel met de wind, maar toen kregen we in de kale polder de volle wind tegen. Dat werd dus buffelen. Ik had net Maaike van Vliet ingehaald, die uiteindelijk als 6e vrouw zou eindigen. Ze is aan het trainen voor de marathon van Rotterdam en ze liep zo soepel als een hinde. Met haar in mijn kielzog en soms omgekeerd probeerden we dichter bij het groepje van 4 Plantaris-lopers te komen, maar het gat was en bleef 100 meter.
Na de drinkpost maakte de route een haakse bocht en liepen we wat meer in de luwte naar Rijpwetering, o.a. langs de Koppoel, deze winter gelukkig geen onbekend terrein.

Waar ik bij het 5 kilometerpunt nog op een schema van 1.45 lag, was de 14 km voltooid in 1.07, dus we lagen op een schema van 1.40. En dat met het hele stuk tegenwind! De 2e plaats bij de veteranen vorige week was geen eenmalige uitschieter.
Met de wind in de rug kon Maaike van Vliet nog versnellen, mij lukte dat niet meer. Vermoedelijk dacht ze hetzelfde over mij als Paul Kneppers over Siebe: "Maar gelukkig was Breed weer erg goed bezig en hielp veel."
Tot de drinkpost op 16 km kon ik nog wat mensen inhalen, daarna lukte dat niet meer en werd ik zelf nog door een man of 5 ingehaald op de laatste 5 km. Met een bruto-tijd van 1.41.15 kwam ik als 95e loper over de finish, ongeveer halverwege het deelnemersveld. Netto moet de tijd ongeveer 1.40.40 zijn. Zo'n goede halve marathon heb ik nog nooit in maart gelopen.
Met de flinke wind tegen fietste ik in een lagere versnelling dan gebruikelijk naar huis. Even de benen losrijden na de prima verlopen Braassemloop.

Geen opmerkingen: