woensdag 2 juni 2010

Droogtrainer

Ik vertrok op de fiets van huis naar Jos Drabbels, die voor het eerst in zeer lange tijd thuis opgehaald werd door zijn trainer.

Behalve de gewone trainingsspullen was ik dit keer voorzien van een stopwatch en een een A4-tje met de volgende tekst:
Droogtraining 1 juni 2010
Inlopen naar bruggetje Cronesteyn via industrieterrein
Rekken en strekken
Doorlopen naar volgende bruggetje
Rondje inlopen
Slalomloop
Estafette (iedereen 1 volle ronde)
Slalomloop
Schaatsstappen piramide 1-2-3-2-1 minuut
Koprollen
Half rondje dribbelen met telkens andere veldoefeningen
-Statisch zitten
-Opdrukken (geboortedag)
-Koprollen
-Buikspieroefeningen (2 x 15 recht)
-Statisch zitten op 1 been (wisselen na 15 seconden)
-Kunstschaatsen been voor
-Kunstschaatsen been achter
-Kunstschaatsen been voor
-Balansoefening arm been aan een kant
-Stopsprongen
-Inzakken op 1 been
-Buikspieroefeningen schuin (15 x links, 15 x rechts)
-Shorttrackbocht lopen (links en rechts)
-Roeien
-Luchtfietsen
Slalomloop
Rekken bij bruggetje
Lopen naar de Bult
Klim in totaal 3 keer nemen
Uitlopen
Rekken
Voor degenen, die nog nooit aan een droogtraining hebben meegedaan, is zo'n schema waarschijnlijk abacadabra, en daar kan ik in dit stukje niets aan veranderen. Doe gewoon een keer mee met een droogtraining en je weet van de meeste oefeningen, wat ik er mee bedoel.
Zoals in het stukje Voorpret is aangekondigd, had ik wat nieuwe oefeningen bedacht. Deze wil ik hier straks uit de doeken doen.
Mijn reputatie was mij echter vooruit gesneld. Er waren bij aankomst slechts 3 personen, die mijn training aandurfden. Behalve Jos waren dat Wil Verbeij en Lieke ten Velde. Mijn Elfstedenmaat Jaap de Gorter liet het wegens een blessure afweten.
U moet weten, dat Jaap een verstokte Feyenoord-fan is en hij had er alles voor over om te voorkomen, dat hij onder leiding van een fan van Bekerwinnaar Ajax zou moeten trainen. Hij had er vrijdagavond zelfs een duikeling met de skeelers over een veerooster voor over om onder mijn training uit te kunnen komen!
Kun je nog even de uitslagen van beide bekerfinales opsommen, Jaap?
In de kleedkamer bleek, hoe gedegen mijn voorbereiding was geweest: ik had 2 korte broeken bij me, maar geen T-shirt.
Behalve zonder Jaap vertrokken we om 10 over half 8 ook zonder Hans, zie zondag nog niet zeker wist of hij zou komen. Vanwege de Fietsvierdaagse vanaf de Swift-kantine had ik een andere route gepland dan we normaal nemen. Ook de rest van de training was deels anders dan normaal.
Na de eerste slalomloop kwam Hans toch opdraven in park Cronesteyn. Zo kon hij meteen meedoen met de estafette in 2 teams van 2. Deze had ik gepland als speelse vorm van één rondje voluit. Als je wilt, dat mensen voluit gaan, moet je het in een wedstrijdvorm gieten.
De tweede slalomloop was met 5 personen nog leuker. Iedereen dribbelt op een meter of 10 afstand van elkaar. Nummer laatst slalomt hier tussendoor naar voren, tot hij 10 meter voor de voorste loper uitkomt. Dan start de persoon, die dan de rode lantaarndrager is. Een prima intervaltraining, waarbij je je lijf ook nog traint op souplesse.
Daarna kwamen de 5 koprollen. Zaterdag was ik bij het oefenen een beetje duizelig geworden, nu weer, en ik bleek niet de enige te zijn. Wil wist te vertellen, dat dit normaal is, als je ouder wordt. Bedankt, Wil!
Daarna kwam het hoogtepunt van de avond: opdrukken. Normaal gesproken moet iedereen hetzelfde aantal keren opdrukken, maar deze droogtrainer had besloten, dat je geboortedag het aantal bepaalde: Wil is op 6 mei jarig en moest dus 6 keer opdrukken. Hans, die een broertje dood heeft aan opdrukken, probeerde zich te drukken door zijn geboortedag een paar dagen te verzetten. "1 april" probeerde Hans, maar helaas, het was toch echt 29 maart....
Dat ik mezelf hiermee veroordeelde tot 23 keer opdrukken, had ik er graag voor over.
Het statisch zitten doe je eigenlijk altijd met 2 benen, maar je kunt het ook prima op 1 been uitvoeren: 15 seconden links, 15 seconden rechts.

Dan waren er 2 kunstschaatsoefeningen: die met een been naar achteren is een prima balansoefeningen. Bij die met het been naar voren, net als een stap van een clown in slow-motion, hoort een kleine uitleg. Als trainer kun je 100 keer tegen schaatsers zeggen, dat ze druk achterop moeten voelen. Voer deze oefening uit, en je voelt gegarandeerd, dat je flinke druk hebt op je hiel van je standbeen. Precies waar je als schaatser je druk moet voelen!
De balansoefening met arm en been aan een kant op de grond en de andere arm en been 5 seconden gestrekt in de lucht is een variant op de balansoefening met linkerarm en rechterbeen (en vice versa) tegelijk gestrekt in de lucht.

Bij de shorttrackbocht hou je 1 arm gestrekt in het gras en je "loopt" de bocht door met redelijk gestrekte benen pootje over te doen. Zo loop je linksom en rechtsom een rondje.
De alternatieve droogtraining besloten we met het 3 keer hardlopend beklimmen van de heuvel in het wielerparcours van Swift. Je hoeft niet altijd naar het stand om duinopgangen te beklimmen, als vlakbij ook een prima gelegenheid zich aandient.
In de kantine van Swift, die door de Fietsvierdaagse gezellig druk was, zaten we daarna niet op een droogje en gaf deze droogtrainer zich daar af en toe over aan droge humor.

Geen opmerkingen: