De titel zal u waarschijnlijk niets zeggen. Dat is heel begrijpelijk. Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord tot het moment, dat ik het laatste nummer van Op Pad van 2014 ter hand nam, aangetrokken door de kop op de omslag: Schaatsen in Zweden.
Een samenvatting van het artikel van Fred Geers is te vinden op http://www.oppad.nl/?bestemming=schaatsen-op-natuurijs-in-zweden.
In Zweden wordt heel anders geschaatst dan bij ons. Je gaat met een compleet andere uitrusting op pad. Långfärdskridskoåkning kun je in goed Nederlands het beste vertalen als langeafstandsschaatsen, maar je kunt het ook vertalen als Nordic skating. Behalve de in Nederland al bekende kluunschaatsen ga je ook met skistokken op pad.
Er wordt veel aandacht geschonken aan de veiligheid. De veiligheidsuitrusting bevat een aantal zaken: een rugzak met droge kleren apart in plastic verpakt, een reddingslijn om uit te gooien als jij of anderen in nood zitten, een stel ijspriemen (het liefst met fluitje) en twee ijsstokken. Met deze uitrusting is je veiligheid gewaarborgd: de rugzak blijft drijven, met het fluitje waarschuw je anderen, met de ijspriemen trek je jezelf naar dikker, steviger ijs en de stokken geven op het zwakke ijs meer draagkracht.
In oktober/november zijn er altijd wel meertjes met ijs dik genoeg om te schaatsen. De Zweden hebben wel een heel andere schaatscultuur dan wij. Maar wat wil je met maandenlang ijs om de hoek? Elk weekend er op uit, op steeds andere plekken en het liefst nog op zee.
Het is voor ons iets, waar we alleen maar van kunnen dromen. Het is dus niet zo gek, dat steeds meer Nederlanders afreizen naar Zweden voor schaatstochten in de prachtige natuur.
Maar voor u afreist: oefen nog even op de goede uitspraak van "Långfärdskridskoåkning".
maandag 12 januari 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten