dinsdag 2 augustus 2016

Strandbal

Het was precies 4 weken geleden, dat ik voor het laatst hardgelopen had. Dat was bij de laatste strandtraining, die ik voor de IJVL mocht geven. Toen dacht ik eindelijk verlost te zijn van een overbelaste achillespees. Ik was zo stom om aan het eind van die strandtraining nog een paar lange sprints in te lassen. De dagen daarna was de lichte achillespeesblessure weer terug.
Wijs geworden besloot ik om voor en tijdens de fietsvakantie in Engeland niet meer te gaan hardlopen om de blessure de kans te geven om te herstellen. Ik kwam toch wel aan mijn beweging.

Nu heeft 3 weken fietsvakantie het grote voordeel, dat je genoeg tijd hebt om na te denken. Ik had dan ook een speelse strandtraining bedacht, waarbij een strandbal een hoofdrol was toebedacht.

Bij de ochtend over de Muziekweb Touchscreen hadden de deelnemers een goodybag gekregen. Daarin zat een kleine strandbal, die ik netjes ingepakt liet zitten, omdat deze zo netjes in de heuptas paste.
Groot was de hilariteit toen ik de strandbal uit het plastic hoesje haalde. Het bleek geen strandbal, maar een zadeldek te zijn. Nu heeft ieder nadeel zijn voordeel: als trainer zit ik voorlopig stevig in het zadel.

Nu kan ik heel aardig improviseren en dat had ik wel nodig ook. Ineens viel een deel van de bedachte oefeningen weg, maar ik ben voor één gat te vangen. Als het niet kan, zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Opgevouwen kon het gele zadeldek prima als softbal gebruikt worden. We gingen met zijn vijftienen, voor mij een record bij de strandtraining, in een kring staan. Iedereen ging in de schaatshouding zitten. De "bal" werd naar een willekeurige schaatser geworpen. Als deze de prop ving, ging deze staan en gooide deze naar een andere schaatser. Ving iemand dit zadeldek niet, dan bleef deze in de schaatshouding zitten. Dit ging door tot iedereen stond.
Het zadeldek deed ook dienst als estafettestokje. Eerst waren we ingedeeld in 2 groepen, die in het mulle zand zo'n meter of 50 uit elkaar stonden. Het ging heen en weer tot iedereen 2 keer aan de beurt geweest was.
Aansluitend gingen we in 3 groepen van 5 in de vorm van een driehoek staan. Je liep de ongeveer 50 meter, gaf het stokje over aan de volgende en dit ging zo door totdat iedereen 3 keer gesprint had. Je had op deze manier voldoende hersteltijd tussen de loopjes door.

De strandstoelslalom ontbrak uiteraard niet, net zo min als een paar Steigerungen, buikspieroefeningen, een piramide statisch zitten en eentje van schaatsstappen, een aantal sprongoefeningen omhoog op het mulle zand, de bochtstappen en de molenwieken.

De heerlijke zomeravond werd afgesloten met zwemmen in de Noordzee. In het begin voelde het koud aan, maar als je eenmaal door was, dan was het heerlijk om in de brekende golven te duiken. Met een grote groep zaten we op terras van "Het Wantveld" waar we een gezellige afsluiting hadden van deze strandtraining met zonder strandbal.

Geen opmerkingen: