zondag 18 juni 2017

Op 60% ijs kun je niet schaatsen

Op de site van Sleutelstad.fm is het volgende artikel te lezen, dat ik hier integraal overneem om het verder te verspreiden.

Of het goed of slecht nieuws is dat Leiden de bouw van een nieuwe schaatshal weer omarmt, weet woordvoerder Jeroen Straathof van de gezamenlijke ijssportverenigingen eigenlijk niet. Positief is de term die hij er behoedzaam voor kiest. Immers, Leiden levert niet voldoende boter bij de vis en doet een nadrukkelijk beroep op de regio voor cofinanciering.

Chris de Waard in gesprek met Jeroen Straathof over de herziene plannen voor een schaatshal in Leiden:
“Leiden heeft geld voor 60% van de hal en op 60% ijs kan je niet schaatsen,” stelt Straathof die bovendien wijst op de eerdere keuze van de Leidse raad om een 333 meter-baan te realiseren. Het college komt nu met zeven miljoen extra voor investeringen in sportaccomodaties en dat is bestemd voor een 250-meter baan. Als de regiogemeenten tenminste bereid zijn om met de ontbrekende 176.000 euro over de brug te komen.

Volgende week buigt de Leidse raad zich over het voorstel van sportwethouder Dirkse. De ijssportverenigingen zijn dan ook weer van de partij. “Misschien kunnen we dan met 333 schaatsers naar binnen,” oppert Straathof hardop denkend over de beste manier om de ambitie van de schaatsers kracht bij te zetten.
Voor een 333-meterbaan is naast de nog ontbrekende 176.000 euro per jaar die uit de regio moet komen nog een extra bedrag nodig van jaarlijks 150.000 euro. Hij hoopt dat Leiden al dan niet samen met de regio alsnog met het totale bedrag van 326.000 euro per jaar over de brug komt, zodat er een baan kan komen die voldoet aan de ambities van de verenigingen en niet alleen aan de financiƫle ambities van de gemeente.

Iedere schaatser op natuurijs weet, dat je je beter niet op te dun ijs kunt begeven. Het risico op een zwempartij in ijswater is dan immers erg groot. Het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van Leiden heeft hier veel van weg, doordat de financiering ervan afhankelijk wordt gemaakt van omliggende gemeenten.

Hoewel het op zich niet onredelijk is, dat omliggende gemeenten meebetalen, is mijn vraag, waarom uitgerekend de schaatsers weer het proefkonijn moeten zijn van "eigen volk eerst"? Me dunkt, dat in de culturele sector meer voorbeelden te vinden zijn van veel gebruikers van buiten Leiden: de Stadsgehoorzaal, de Leidse Schouwburg en de Lakenhal.

Hoe dan ook. Hoewel we enigszins hoopvol mogen zijn, is het nog geen gelopen race of IJsbaan "De Vliet" er komt. Het is dus uiterst belangrijk, dat aanstaande dinsdagavond net zo veel schaatsers op komen dagen als op 15 december!

Tot dinsdagavond om 19.30 op het Stadhuisplein. In sportkleding!

Geen opmerkingen: